Poljski ekspert: „Severni tok 2“ će potkopati jedinstvo Evrope

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRadnik na izgradnji gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Radnik na izgradnji gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
 Gasovod „Severni tok 2“ biće završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost zemalja Evropske unije na polju spoljne politike potkopani, smatra poljski ekspert Kamil Zajončkovski, prenosi „Polski radio“.

„Nažalost, to bi bio dokaz da su jedinstvo i usaglašenost zemalja EU na polju spoljne politike jednako krhki kao i pre nekoliko godina“, rekao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, završetak gradnje gasovoda je rešena stvar, međutim, SAD i zemlje EU, koje se protive izgradi, moraju da izvrše diplomatski i politički pritisak na Nemačku.

Ekspert je istakao da Berlin ne menja pozitivan stav kada je reč o gasovodu, i već dve godine zvaničnici tvrde da projekat nije političkog karaktera, nego čisto ekonomskog.

Akademik Čerski - Sputnik Srbija
Sledeće odredište „Gaspromovog“ broda — logistički centar gasovoda „Severni tok 2“

Prema mišljenju Zajončkovskog, vlasti Nemačke ne odustaju od svojih stavova, jer bi to značilo „simboličan gubitak federalne vlade Angele Merkel“.  

„Severni tok 2“

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala