Objašnjeno zašto je tako niska smrtnost Jevreja od virusa korona

© Sputnik / Boris PrihodkoSinagoga u Moskvi
Sinagoga u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodilac odelenja za odnose sa javnosti Federacije jevrejskih opština Rusije Boruh Gorin objasnio je zašto je među ruskim jevrejima primetna niska stopa smrtnosti od virusa korona. U stvari, nema tu nikakve tajne: sve je u merama koje su na vreme preduzete.

U jevrejskoj opštini koja broji 180.000 ljudi, od korone je preminulo 16 osoba, saopštio je Gorin, navodi „Tajms of Izrael“.

Možda se čini da je epidemija poštedela jevrejske opštine u Rusiji, ali je samo stvar u tome što su bile brzo usvojene mere, smatra rukovodilac odelenja. Ruski ravini su zatvorili sve sinagoge i odložili masovna okupljanja pre nego što su to naložile vlasti. Ova odluka je pomogla da se spasi veći broj ljudskih života, kaže Gorin.

Razlog za atvaranje, ispričao je on, poslužio je slučaj od 9. marta, kada je u Moskvu iz Francuske na praznik Purim doputovala grupa studenata. Nedelju dana kasnije u jednoj moskovskoj sinagogi otkriveno je 26 slučajeva infekcije koronom, od čega je jedna osoba umrla.

Glavni rabin Rusije Berl Lazar zatvorio je 15. marta gore navedenu sinagogu, a tri dana kasnije bila je zabranjena poseta svih sinagoga i religioznih škola u Rusiji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala