Nove optužbe Stejt departmenta na račun Rusije

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department optužio je Rusiju da se meša u unutrašnja pitanja u Siriji i Libiji, kao i da širi dezinformacije o kovidu 19.
„Rusija je pojačala svoje nekonstruktivno ponašanje na Bliskom istoku od 2015. godine, kada je proširila svoje delovanje u Siriji kao podršku režimu predsednika te zemlje Bašara el Asada“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Kristofer Robinson na jučerašnjem specijalnom brifingu o Rusiji.

Kako tvrdi Robinson, Libija je u poslednje vreme postala „naredni objekat negativne aktivnosti Rusije koja regionalne konflikte koristi za svoje uske političke i ekonomske interese“.

„Mada Rusija često javno iznosi kako podržava političko rešenje u Siriji i Libiji, istovremeno ona učestvuje u aktivnostima koje podrivaju mirovni politički proces i širi sukobe“, tvrdi zvaničnik Stejt departmenta.

Pored toga, Robinson je optužio Rusiju i da „kampanju dezinformacija“ s ciljem diskreditacije međunarodnih organizacija kao što je Organizacija za suzbijanje hemijskog oružja.

„Rusija je, takođe, iznela smešne tvrdnje da su SAD odgovorne za nastanak Islamske države, da su 'beli šlemovi' u Siriji povezani s terorizmom, kao i da su britanske specijalne službe isfabrikovale hemijski napad u Dumi 2018. godine“, naveo je Robinson.

Pored toga, dodaje, on, Rusija vodi i kampanju dezinformacija kada se radi o pandemiji kovid 19.

„Prema tim dezinformacijama SAD ili zemlje Zapada su izvor virusa korona, a takođe se širi nepoverenje po pitanju međunarodnog reagovanja na pandemiju“, rekao je Robinson na brifingu.

Takvom taktikom, tvrdi on, Rusija šalje jasan signal da želi da iskoristi svetsku krizu kako bi „progurala“ svoju, destabilizirajuću, agendu.

Međutim, Robinson nije naveo koji to ruski zvaničnici rade.

„Aktuelna administracija preduzima niz aktivnosti kako bi neutralizovala poguban uticaj Moskve u Libiji i Siriji. Još nije kasno da Moskva promeni kurs i izrazi istinsku podršku političkom rešenju konflikata“, zaključuje Robinson.

Neosnovane kritike Amerike

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u više navrata je odbacilo američke kritike po pitanju Libije i Sirije.

Između ostalog, Ministarstvo je naglasilo da se ruske snage nalaze u Siriji kako bi se borile protiv terorista na poziv vlasti te zemlje, dok prisustvo američkih snaga, koje sirijske snage nisu pozvale, može da se okvalifikuje kao „okupacija“ ako se uzmu u obzir norme međunarodngo prava.

Šef diplomatije Sergej Lavrov je u vezi s Libijom rekao da su zemlje članice NATO 2011. godine prekršile Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kako bi se rešile tadašnjeg lidera te zemlje Muamera el Gadafija, a kao posledica toga zemlja je zapala u tešku krizu.

Rusija će, kako je naglašavao Lavrov, nastaviti da pomaže normalizaciju situacije u Libiji i da traži izlaz iz krize.

U Moskvi su, takođe, odbacili i optužbe u vezi s pandemijom koronavirusa.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala