Mitropolit Amfilohije služio liturgiju, manastir bio pod policijskom opsadom

© Foto : Mitropolija Crnogorsko-primorskaManastir u Podgorci nadgleda policija
Manastir u Podgorci nadgleda policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Marka, zaštitnika grada Podgorice, Svetu liturgiju u lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu. Za vrijeme trajanja liturgije manastir je bio pod pravom policijskom opsadom uz nadgledanje više inspektora podgoričke policije.

 

 

Mitropolit Amfilohije je kazao da tradicionalna Markovdanska litija ulicama Podgorice ove godine ne može biti održana zbog pandemije korona virusa.

“Ali zato, evo nas, služimo službu Božiju u čast Svetoga apostola Marka, blizu temelja njegovog manastira, u ovoj drevnoj, pradrevnoj svetinji Svetog Simeona Mirotočivoga, čitamo Jevanđelje jevanđeliste i apostola Marka”, rekao je Vladika Amfilohije.

 

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije služio liturgiju, manastir bio pod policijskom opsadom - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije

 

Vladika je rekao da i danas, kada se propovijeda Hristovo jevanđelje, mnogi pljuju na Njega i odriču ga se.

“Oni, čiji su preci hodili za Hristom, žrtvovali se za Hrista i za pravu i istinsku vjeru Hristovu, odriču ga se, Njega kao hljeba života, Njega kao Boga ljubavi. Zaboravljaju da su i oni rođeni, ne da budu gospodari nego da služe Bogu živome i istinitome, da služe u ljubavi Božjoj jedni drugima”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Nakon Liturgije služen je pomen svim Podgoričanima postradalim ubombardovanjima u 20. vijeku i blagosiljan  slavski kolač podgoričkog Kola srpskih sestara “Sveti apostol Marko”.

 

© Foto : Mitropolija Crnogorsko-primorskaManastir u Podgorci nadgleda policija
Mitropolit Amfilohije služio liturgiju, manastir bio pod policijskom opsadom - Sputnik Srbija
Manastir u Podgorci nadgleda policija

 

Čestitajući sestrama slavu, Vladika Amfilohije je rekao da Sveti apostol Marko nije samo njihov nebeski pokrovitelj.

“Sviju nas, i ovaoga grada, je pokrovitelj Sveti apostol Marko. Molimo mu se da i on pomogne da se narod iscijeli, da ovaj virus iščezne, ali još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji virusi – oni koji su svojevremeno zabranjivali litiju Svetoga apostola Marka i oni koji donose bezakone zakone u naše vrijeme. Ti zakoni su čak i gori od onih koje su donosili turski okupatori”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala