Venecuelanska opozicija u dogovoru sa Amerikancima planirala da svrgne Madura?

© Foto : Miraflores PalacePredsednik Venecuele Nikolas Maduro sa pripadnicima vojske Venecuele
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa pripadnicima vojske Venecuele - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici venecuelanske opozicije u oktobru 2019. godine potpisali su ugovor sa američkom privatnom vojnom kompanijom „Silverkop“ o pružanju „usluga“ koje podrazumevaju upad u zemlju i svrgavanje predsednika Nikolasa Madura, piše „Vašington post“, pozivajući se na kopiju dokumenta.
 „Grupa za pružanje usluga pružiće savete i pomoć grupi partnera u planiranju i sprovođenju operacije zarobljavanja/hapšenja/progona Nikolasa Madura (u daljem tekstu 'Glavni objekat'), svrgavanju aktuelnog režima i postavljanje na dužnost priznatog predsednika venecuele Huana Gvaida“, navodi se u dokumentu od 42 stranice.

Kako se navodi u odeljku „Početa faza projekta“, ukupni troškovi projekta procenjuju se na 212.900.000 dolara za 495 dana.

 Venecuelanska vojska na mestu pokušaja napada blizu Karakasa - Sputnik Srbija
Propast operacije „Hedeon“: Ubice, dezerteri i američki specijalci na korak da obezglave Venecuelu

Sa strane „naručioca“, ugovor je potpisao poslanik venecuelanskog opozicionog parlamenta Sergio Vergara, s tim nema Gvaidovog potpisa, ističe se.

Međutim, njegov potpis stoji na ugovoru o uslugama, sklopljenog između opozicije i vojne kompanije „Silverkop“, koji je takođe objavio „Vašington post“. Reč je o ugovoru od šest stranica.

Ranije je Ministar unutrašnjih poslova Venecuele Nestor Reverpol izjavio da su vlasti sprečile pomorski upad kolublijskih ekstremista iz države La Guaira.

Maduro je izjavio da su imali za cilj da ga likvidiraju. Prema informacijama MID Venecuele, ekstremisti su pokušali da upadnu u zemlju na gliserima. Saopšteno je da je osam napadača ubijeno, a dvojica uhapšena. Maduro je objavio da su među uhapšenima i dvojica američkih državljana, koje je okarakterisao kao pripadnike ličnog obezbeđenja Donalda Trampa.

Podsetimo, ranije je lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido, koji se nezakonito proglasio za predsednika zemlje, kategorički poricao da ima veze sa vojnom operacijom „Silverkop“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala