Mediji: Kina namerava da proda deo američkog duga i sruši dolar

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od jednog dolara
Novčanice od jednog dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina može da počne da prodaje američke hartije od vrednosti i na taj način izazove pad kursa dolara, piše „South China Morning Post“.

Kako navodi list, Peking drži 1,1 bilion dolara američkih državnih obveznica i razmatra mogućnost smanjenja kineskih ulaganja u američke hartije od vrednosti, kao odgovor na novo intenziviranje napetosti u bilateralnim trgovinskim odnosima i „verbalni rat“ između država zbog pandemije Kovid-19.

„To, pre svega, može stvoriti problem na tržištu američkih državnih obveznica pošto je Vašington značajno povećao izdavanje novih hartija od vrednosti radi finansiranja niza programa za borbu portiv pandemije i ekonomske štete koju je virus naneo“, navodi se u materijalu.

Analitičari naglašavaju da bi ovaj rizični korak mogao naneti štetu reputaciji SAD i da bi mogao dovesti u pitanje njihovu sposobnost da servisiraju svoj dug.

Pri tome, autori članka naglašavaju da Peking ovako radikalne korake razmatra kao krajnju meru i kinesko rukovodstvo će prvo pokušati da izvrši pritisak na Vašington na druge načine.

Osim toga, kako je listu rekao glavni ekonosmista „Deloitte China“ Soj Sitao, u Kini i Rusiji razgovaraju o mogućnosti odustajanja od dolara koji SAD koriste kao oružje na svetskom tržištu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala