Incident uoči sednice: Obradović s pristalicama blokirao ulaz u parlament /video/

Pratite nas
Predsednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke „blokirali“ su danas stepenište na ulazu u Dom Skupštine Srbije, a u jednom trenutku došlo je i do guranja Obradović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je dolazio na sednicu parlamenta.

Obradović i pristalice Dveri drže transparente: „Dole vlada“, „Da li korona zavisi od izbora“, „Ne može Đurđevdan, ali izbori mogu“, nose zastave Srbije i stranačka obeležja, i dovikuju da je predsednik Srbije „izdao Kosovo“.

Oni su, uoči početka sednice, blokirali centralne stepenice na ulazu u parlament, duvaju u pištaljke i ne dozvoljavaju poslanicima da uđu u skupštinsko zdanje, koji glavnom ulazu u Skupštinu mogu da pristupe jedino sa bočne strane.

U jednom trentuku je umalo došlo do koškanja, jer su neki poslanici hteli da uđu u zgradu Skupštine, gde bi trebalo da počne nova sednica, prenosi Tanjug.

U skupštinu je nešto malo pre 10 sati došao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a u jednom trenutku se lider Dveri sa pištaljkom uneo u lice ministru, koji je nastojao da ga drži na odstojanju.

Obezbeđenje je stalo između njih dvojice, kako ne bi došlo do većeg incidenta, a zatim su ministra Lončara „sproveli“ u parlament, na glavni ulaz, ali sa bočne, a ne centralne strane.

Pre Lončara, u parlament je stigao i lider radikala Vojislav Šešelj, kojem su okupljeni vikali „ua“.

Počela sednica, predsednik, premijerka i predsednica parlamenta osudili incident

Predsednik Aleksandar Vučić zatražio je od svih političara i građana u Srbiji da najoštrije osude današnji incident ispred parlamenta, koji je ocenio kao fašističko divljanje Boška Obradovića i Saveza za Srbiju, i tako pokažu da je Srbija demokratska zemlja.

Vučić je u obraćanju građanima Srbije, objavljenom na njegovom Instagram profilu, rekao da su danas „fašističke falange“ Boška Obradovića i Saveza za Srbiju fizički napale narodne poslanike, da su ih obarali na zemlju, cepali njihove sakoe, želeći da pokažu da je nasilje ono što bi trebalo da vlada u Srbiji i ono što bi trebalo da dobije većinsku podršku naroda.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

U Skupštini Srbije je, inače, počela sednica, na čijem su na dnevnom redu izmene zakona o izboru poslanika i o lokalnim izborima, a na početku predsednica parlamenta Maja Gojković je osudila ponašanje poslanika Obradovića i njegovih pristalica ispred parlamenta i, kako je rekla, brutalan napad na Marijana Rističevića.

Gojkovićeva je ocenila je reč o „fašističkom pokušaju“ Dveri i Boška Obradovića i njihovih pristalica u nameri da blokiraju rad skupštine i da legalno i legitimno telo spreče da radi svoj posao.

Ona je prethodno, uoči sednice, predstavnicima medija u Skupštini Srbije pokazala sako i masku narodnog poslanika Marjana Rističevića kao dokaz, kako je kazala, šta su u stanju da urade Obradović, njegove pristalice, pristalice SzS, kada je u pitanju poslanik koji ne deli njihova fašistička opredeljenja.

Incident ispred Skupštine osudila je i premijerka Ana Brnabić uz ocenu da je fizičko nasilje jedina politika Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

„Najsnažnije osuđujem novi akt fizičkog nasilja Saveza za Srbiju koji je bez svake sumnje jedina politika Obradovića, Đilasa i Jeremića. To smo videli u Skupštini Srbije u sredu, to smo mogli da vidimo ispred Predsedništva i to ponovo gledamo na ulazu u parlament“, navela je Brnabićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala