Gruzija pozvala svog ambasadora na konsultacije zbog Sakašvilija

© AP Photo / Shakh AivazovŠatori demonstranata ispred zgrade gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Šatori demonstranata ispred zgrade gruzijskog parlamenta u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gruzija je pozvala svog ambasadora u Kijevu na konsultacije zbog imenovanja bivšeg predsednika Gruzije i nekadašnjeg upravnika Odeske oblasti Mihaila Sakašvilija za šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„To što je naš strateški partner postavio na dužnost čoveka koji je osuđen i za kojim je raspisana poternica u Gruziji uticalo je na odluku da pozovemo našeg amabsadora u Ukrajini Tejmuraza Šarašenidzea na konsultacije“, rekao je ministar spoljnih poslova David Zalkaliani.

Gruzija, kako je rekao ministar, nema nemaru da raskida diplomatske odnose sa Ukrajinom, bez obzira na ovoj potez Kijeva.

„Bez obzira na to mi ne razmatramo raskid dipplomatskih odnosa kao sledeći korak ili reviziju strateškog partnerstva, jer to ne doprinosi prijateljstvu dve zemlje, zajedničkim strmljenjima i ciljevima“, istakao je ministar.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je juče Sakašvilija za šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme.

Sam Sakašvili je odluku Zelenskog okarakterisao kao „nesvakidašnju“ i dodao da je potrebno zemlju „izvlačiti iz blata“.

On je rekao i da je sa Zelenskim imao „dug i interesantan susret“.

„Sama činjenica o mom imenovanju govori da je on spreman na nesvakidašnje korake, pri čemu ga je veliki broj ljudi odgovarao od toga. Odgovarali su ga oni koji bi želeli da se u Ukrajini zadrži status kvo, a to je blato. Ukrajinu treba izvlačiti iz blata a to može samo predsednik koji nikada nije bio lopov i neće ni biti (a uveren sam da je Zelenski upravo takav) i koji ima ambiciju da ostane zapisan u istoriji zemlje kao čovek koji je uspeo da učini nešto za narod“, napisao je on na Fejsbuku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala