Dan pobede ekskluzivno na Sputnjiku: Gledajte uživo spektakularan let aviona iznad Moskve

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProba vazdušne Parade pobede u Moskvi
Proba vazdušne Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su tradicionalna vojna parada i druge manifestacije povodom Dana pobede u Rusiji odložene su zbog pandemije virusa korona, 9. maja će iznad Crvenog trga proleteti 75 aviona i helikoptera.

Sputnjik Srbija će uživo prenositi snimak preleta avijacije u znak pobede nad fašizmom, a nakon toga će, kako je najavljeno, predsednik Rusije Vladimir Putin položiti cveće pored Večne vatre kraj zidina Kremlja. Prelet avijacije počinje u 9 časova.

Uporedo, portparol Kremlj Dmitrij Peskov će zbog Dana pobede nazdraviti votkom i zajedno sa milionima Rusa otpevati pesmu „Dan pobede“.

Najavljeno je i da će umesto tradicionalnih vojnih parada, koncerata, narodnih šetnji i drugih svečanosti karakterističnih za ovaj praznik, u mnogim ruskim gradovima biti održane parade avijacije i veliki vatrometi, a milioni Rusa slaviće u svojim kućama poštujući režim samoizolacije.

Meteorolozi za subotu u Moskvi najavljuju oblačno vreme sa povremenom kišom, a Moskovljani se nadaju da loše vreme neće pokvariti planirani spektakl na nebu iznad prestonice, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Foto-galerija: Dan pobede — ovako je Moskva dočekala vest o konačnom porazu nacista

► Zašto je Sovjetski Savez promenio himnu usred rata

► Avijacija pobede: 10 sovjetskih aviona koji su srušili Hitlera

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala