Bugarski socijalisti traže ostavku ministarka zbog umanjivanja značaja žrtava fašizma

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaDan pobede
Dan pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oštro osuđujemo učešće Bugarske u zajedničkoj izjavi zapadnih zemalja o represijama i mučenjima, usled uspostavljanja komunističkog režima po završetku Drugog svetskog rata, a kojom se istovremeno umanjuje značaj miliona žrtava fašizma i tražimo ostavku ministarke spoljnih poslova Katarine Zaharijeve, saopštila je Bugarska socijalistička partija.
„Ovakve deklaracije na dan kapitulacije nacističke Nemačke umanjuju značaj miliona žrtava, zahvaljujući kojima je okončan najveći zločinački režim protiv čovečnosti u svetskoj istoriji”, piše u saopštenju bugarske Socijalističke partije.

U partiji su podsetili da je posleratno uređenje zemalja Evrope i sveta rezultat sporazuma Antihitlerovske koalicije na Jalti i u Potsdamu 1945. godine i da je njihovo potpisivanje postalo moguće zahvaljujući milionima žrtava među evropskim građanima i antifašistima, a među kojima je bilo i hiljade bugarskih antifašista i vojnika.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaKonferencija na Jalti - Vinston Čerčil, Frenklin Ruzvlet i Josif Staljin
Bugarski socijalisti traže ostavku ministarka zbog umanjivanja značaja žrtava fašizma - Sputnik Srbija
Konferencija na Jalti - Vinston Čerčil, Frenklin Ruzvlet i Josif Staljin

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, smatraju bugarski socijalisti, treba da podnese ostavku.

„Ovakva tumačenja i konstatacije, nisu potkrepljeni suštinskim argumentima i ne doprinose uspostavljanju istorijske istine – ni u slučaju događaja koji su doveli do Drugog svetskog rata, niti u slučaju njegovog toka i rezultata. Insistiramo da ministarka spoljnih poslova, gospođa Katarina Zaharijeva, povuče svoj potpis i da premijer predloži njenu ostavku parlamentu”, saopštila je ta stranka.

Kako se još navodi u saopštenju, neosporna je činjenica da je Dan pobede – 9. maj 1945. godine – označio zatvaranje najkrvavije stranice u istoriji čovečanstva i da se zahvaljujući njemu, pojavila šansa za stvaranje trajnog mira i ujedinjene Evrope, čiji je deo i Bugarska.

Bez Dana pobede ne bi bilo ni Dana Evrope. Čestitamo građanima Bugarske oba praznika”, zaključak je bugarskih socijalista.

Juče su ministri spoljnih poslova Bugarske, Češke, Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država objavili zajedničku izjavu o završetku Drugog svetskog rata. U izjavi se „odaje počast žrtvama i svim vojnicima koji su se borili za uništenje nacističke Nemačke i okončanje Holokausta”.

Sastanak sovjetskih i američkih vojnika na reci Elbi - Sputnik Srbija
Sastanak na Elbi: Istorijski susret Istoka i Zapada koji je presudio Nemačkoj /foto/

Prema mišljenju ministara, međutim, nakon završetka Drugog svetskog rata, SSSR je silom uspostavio svoj režim u centralnim i istočnim delovima Evrope, zbog koga su decenijama mnogi Evropljani iz tih delova kontinenta bili lišeni svojih prava i osnovnih sloboda, kao i izloženi mučenjima i nasilnom raseljavanju.

Poslanička grupa „BSP za Bugarsku” zauzima drugo mesto u Narodnoj skupštini Bugarske po broju poslanika posle vladajuće grupe „GERB” (Građani za evropski razvoj Bugarske).

Ofanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine - Sputnik Srbija
Bruno Malov: Pobeda SSSR-a je sprečila kraj civilizacije

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala