Bugarska traži od Evrope da obrati pažnju na stanje bugarske manjine u Srbiji

Pratite nas
Poslanik u Evropskom parlamentu iz Bugarske i zamenik predsednika stranke VMRO-BND Angel Džambaski obratio se evropskom komesaru za pitanja proširenja i dobrosusedske politike Oliveru Verheji s molbom da obrati pažnju na stanje bugarske manjine koja živi u Srbiji.
„Pre svega, hteo bih da vas pitam, hoće li bar deo od te 3.3 milijarde evra pomoći Evropske unije, namenjenih zdravstvu i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana, stići do bugarske manjine u Srbiji? Moji sunarodnici tamo žive u lošim uslovima i izloženi su sistematskoj diskriminaciji od strane srpskih vlasti”, izjavio je Džambaski na sednici Evropskog parlamenta.

On je takođe naglasio da je zadovoljan proteklim samitom „EU-Zapadni Balkan”. Prema rečima bugarskog političara, pregovori o stupanju susedskih država u EU mogu početi tek pod uslovom da je ispunjen sporazum o dobrosusedstvu.

Nova tabla: Republika Severna Makedonija - Sputnik Srbija
Ministar odbrane Bugarske: Pre stupanja u EU Severna Makedonija treba da se izleči od šizofrenije

On je pored toga apelovao da se obrati pažnja na način na koji je u makedonskim medijima predstavljena Bugarska.

„Sigurno je da će biti dobro posvetiti posebnu pažnju sve većem broju lažnih vesti i propagandi, koje šire takozvani mediji u Skoplju, bliski gospodinu Gruevskom i koje podržavaju Rusija i Srbija. Mediji koji pljuju po Bugarskoj i njenoj istoriji, našim sunarodnicima u Makedoniji, Evropskoj uniji i NATO-u. Proces pregovora s Makedonijom zavisiće od strogog poštovanja sporazuma o dobrosusedstvu s Bugarskom”, naglasio je evropski poslanik.

Podsetimo, bugarska strana je već ranije pokrenula pitanje koje se tiče njene manjine koja živi u Srbiji.

Podsetimo, u januaru je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo da Bugari u Srbiji čine oko 0.26 odsto stanovništva, iako Sofija o svojoj manjini govori na svakoj sednici Evropske unije. Ovakva izjava srpskog zvaničnika izazvala je kritiku Sofije. Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je saopštilo da će štititi svakog svog sunarodnika van granica Bugarske, a ministar odbrane Krasimir Karakačanov je istakao da Bugari žive na teritoriji, koju je Srbija okupirala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala