Amerika ne može da oprosti Srbiji što se nije zaklela na vernost „velikom bratu“

© Depositphotos.com / BelchonockKonzerva sa američkom zastavom
Konzerva sa američkom zastavom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki i evropski zvaničnici već nedeljama optužuju Rusiju i Kinu da vode dezinformacionu kampanju u vezi sa pandemijom virusa korona. Jedan od najglasnijih po tom pitanju je v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Riker tvrdi da se region zapadnog Balkana nalazi pod informacionim pritiskom i da su SAD primetile i pre pandemije da te dve zemlje širenjem dezinformacija pokušavaju da šire uticaj.

Ovo nije prvi put da Vašington govori o „malignom uticaju Rusije na Balkanu“, a zbog dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Kinom posebno je „trn u oku“ Srbija. 

„Ovde je potrebno odvojiti stvarno stanje stvari od inercije Hladnog rata. Naravno, za SAD užasna je i sama mogućnost da se Rusija hipotetički vrati na Balkan. Zbog toga su SAD i njeni saveznici pokrenuli četiri rata na Balkanu i učinili su to upravo zato da se Rusija tamo ne bi vratila, jer je ruski uticaj na Balkanu bio ozbiljna pretnja geopolitičkim interesima SAD. To nije svet realne politike, to je zapravo u glavama američkih političara. Oni tako misle. U stvari, ruska pozicija na Balkanu nije pretila američkim interesima – ni pre, ni sada. Svaka akcija usmerena na jačanje saradnje između Rusije i Srbije biće bolna za Vašington, a sve to će biti tema unutrašnjeg političkog dijaloga u SAD“, smatra ruski ekspert Aleksej Piljko.

Politikolog Sergej Sudakov kaže da Vašington ne može da se pomiri sa činjenicom da je Srbija po duhu veoma bliska Rusiji i upravo zbog toga Rusiju pozicionira kao brutalnog hegemona koji suzbija Srbiju.

„Amerika ne može da prihvati činjenicu da Srbija nije postala deo velikog zapadnog sveta tj. onog zapadnog sveta po američkom modelu... Mi dobro znamo koji su izazovi našeg vremena. Kina je potpuno drugačija priča. Ona je pravi geopolitički protivnik Amerike i u svim sferama vrlo ozbiljan konkurent. Pogledajte ko je prvi pružio Iranu ekonomsku pomoć – bila je to Kina. Pogledajte sada odnos Kine prema Srbiji – postoje vrlo ozbiljne veze. Priliv kapitala i poslovanje otvara svoje mogućnosti na Balkanu, ali Amerika ne može da se pomiri sa činjenicom da Srbija neće da se zakune na vernost ’velikom bratu‘. Srbija je drugačija, nikome ne polaže zakletvu, jer je stekla svoj suverenitet, a sam koncept suvereniteta izuzetno je važan za Srbiju. Ja sam apsolutno u to uveren i verujem da Rusija kad god je u mogućnosti, uključujući i vojno, samo doprinosi suverenitetu Srbije. I zaista se nadam da će nam naši zajednički jezici pomoći da i dalje razvijamo tesne veze“, istakao je Sudakov.

Riker je rekao i da Moskva i Peking dezinformacijama pokušavaju da ugroze globalnu bezbednost i da odvlače pažnju od traženja rešenja za pandemiju.

 Podsećajući da su u Americi za jesen planirani predsednički izbori, ruski eksperti smatraju da američke vlasti na taj način pokušavaju da „zataškaju“ svoj neuspeh u borbi protiv koronavirusa, prebace krivicu na druge i skrenu pažnju sa sopstvenih problema.

„To je glavni razlog. SAD zauzimaju prvo mesto po broju obolelih od virusa korona. Imaju preko milion obolelih.... Smrtnost takođe nije mala, uprkos činjenici da je američka Vlada oduvek govorila da imaju najbolji zdravstveni sistem na svetu. Naravno, sada se traže krivci, a ne smemo zaboraviti da je ova godina u SAD predizborna godina – predsednički izbori bi trebalo da budu u novembru i zato je potrtebno hitno prebacivanje krivice na nekog drugog. Naravno, sve je to povezano sa tim“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Aleksej Piljko.

Tramp mora da pobedi koronu pre  izbora

Kada se radi o Kini, poslednjih nedelja učestale su optužbe da je Peking sakrio podatke o izbijanju virusa korona. Američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da postoje čvrsti dokazi da je virus korona potekao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, dok specijalna izaslanica i koordinator Centra za globalnu koordinaciju Lea Gabrijel navodi da je zadatak kineske propagande da ubedi svet da pandemija uopšte nije stigla iz Kine, čime se promoviše lažna teorija američke zavere protiv Kine, odnosno da je virus unesen u Kinu prilikom posete američkih vojnika Vuhanu prošle jeseni. To nameće pitanje šta zapravo Amerika želi da izvuče iz sukoba sa Kinom? Da li je sukob s Kinom potreban Beloj kući kako bi postigla unutrašnji cilj – pobedu  Trampa na izborima ili je nešto drugo posredi?

„I američka i kineska strana će pokušati da okrive jedna drugu. Kina, gde je epidemija počela, za to će kriviti Amerikance, a Amerikanci će za sve kriviti Kinu. To je normalno i prirodno. Ali ne treba zaboraviti da između Kine i SAD postoji ozbiljan trgovinski i ekonomski spor. Govoreći bokserskom terminologijom, prvu rundu trgovinskog rata, koja je kulminirala potpisivanjem sporazuma, dobile su SAD po bodovima. Ali pred njima je još mnogo rundi. Ove dve ekonomije veoma zavise jedna od druge. Američka ekonomija strada od dejstava Kine i protoka jeftine kineske robe. S druge strane, ne treba zaboraviti da je Kina najveći nosilac američkog javnog duga i, naravno, SAD se žele izvući iz ove zavisnosti od Kine. Zbog toga će se između Kine i SAD nastaviti trgovinska i ekonomska borba, koja će dugo trajati, sve dok se ne nađu neki kompromisi. I, naravno, u ovom će se sukobu koristiti pandemija“, kaže Piljko.

Donald Tramp, dodaje ekspert, da bi pobedio na izborima mora da porazi virus do izbora i da upravo zbog toga američki predsednik prebacuje krivicu za katastrofalnu situaciju u Americi na druge.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala