Upozorenje iz Amerike: Severna Koreja gradi ogromnu bazu za nuklearne rakete

© REUTERS / KRT via Reuters TV Pripadnici Vojske Severne Koreje sa liderom Kim Džong Unom prave plan za lansiranje rakete
Pripadnici Vojske Severne Koreje sa liderom Kim Džong Unom prave plan za lansiranje rakete  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja gradi ogromno skladište za svoje nuklearno oružje, uključujući i interkontinentalne balističke rakete, „koje opasnost za ceo kontinentalni deo SAD“, smatraju američki stručnjaci, prenosi „Tajms“.

Kako se navodi, stručnjaci su došli do takvog zaključka nakon analiziranja satelitskih snimaka.

Nova baza je smeštena nedaleko od glavnog aerodroma u Pjongjangu. Stručnjaci smatraju da se na njenoj teritoriji nalaze podzemna skladišta, kao i objekti „dovoljno visoki da prime interkontinentalne balističke rakete Hvasong 15“, koje mogu stići do gradova Severne Amerike.

Kako navodi vašingtonski Centar za strateška i međunarodna istraživanja, izgradnja nove baze će biti završena krajem ove ili početkom sledeće godine.

Izveštaj južnokorejske televizije o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Ne sprečava ih ni korona: Severna Koreja testirala rakete, Rusija osudila postupak

„Iako nije poznato za šta su tačno namenjene ove zgrade, iz podataka o njihovoj konfiguracijei i veličini, kao i po broju podzemnih objekata, može se pretpostaviti da se objekti mogu koristiti za sastavljanje balističkih raketa uz pomoć komponenata koje se dostavljaju iz najbližih fabrika“, navodi se u saopštenju američkog Centra.

Prema mišljenju autora izveštaja Džozefa Bermudesa, Severna Koreja planira da u novoj bazi skladišti sve svoje balističke rakete, sredstva za njihovo lansiranje, transport i tehničko održavanje. Pored toga, na teritoriji se nalazi i platforma za istovar, skrivena od špijunskih satelita, prema kojoj vodi železnička pruga. Kako se navodi, u okolini se nalaze vazduhoplovne baze, zahvaljujući kojima je novi objekat zaštićen od napada iz vazduha.

„Tajms“ podseća da je raketa „Hvasong 15“ prvi put prošla probna lansiranja 2017. godine. Severnokorejski mediji su okarakterisali raketu kao „interkontinentalni balistički raketni sistem nove generacije, sposoban da prenosi superteške nuklearne bojeve glave i da raketira ceo kontinentalni deo SAD“.

Iako eksperti sumnjaju da raketa može da pređe svoj maksimalni domet od  13.000 kilometara sa pravom nuklearnom bojevom glavom, ipak sama mogućost da Pjongjang može uništiti bilo koji američki grad ima značajan uticaj na američku strategiju prema Severnoj Koreji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala