Zahvalnice ruskim stručnjacima u borbi protiv korone: Radili ste kao za svoju domovinu /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićDodela zahvanica ruskim stručnjacima u Domu vojske
Dodela zahvanica ruskim stručnjacima u Domu vojske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Udruženje veterana 63. padobranske brigade uručilo je danas zahvalnicu stručnjacima kombinovanog odreda snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Ministarstva odbrane Rusije, koji borave u Srbiji.

Pored zahvalnice, u Domu vojske u Beogradu ruskom timu uručene su i specijalne plakete u obliku ordenja, na osnovu kojih je 63. padobranska brigada dobila Orden narodnog heroja još 1999. godine za veliki doprinos u odbrani srpskog naroda i zaštite državne granice.

Specijalno priznanje dobio je i general-major Mihail Černišov, koji predvodi delegaciju ruskih oružanih snaga u Srbiji, koji je tom prilikom rekao da je ruski tim za protekle tri sedmice uradio veliki posao po pitanju dezinfikovanja srpskih zdravstvenih ustanova širom zemlje.

© Sputnik / Dejan SimićDodela zahvalnica ruskim stručnjacima u Domu vojske
Zahvalnice ruskim stručnjacima u borbi protiv korone: Radili ste kao za svoju domovinu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dodela zahvalnica ruskim stručnjacima u Domu vojske
„Preko sto zgrada smo dezinfikovali, što je oko milion i po kvadratnih metara bolnica, poliklinika i ostalih zdravstvenih institucija u kojima su se lečili oboleli i to ne samo od virusa korona, a obavili smo i dezinfikaciju ulica u gradovima u kojima su bili prebacivani pacijenti. Smatram da smo svoj zadatak ispunili“, rekao je Černišov za Sputnjik.

On je ocenio da je epidemija u Srbiji u opadanju, da je veliki broj onih koji su izlečeni i sve manji broj obolelih. „Nadam se da je naš doprinos pomogao Vladi Srbije u borbi protiv širenja virusne infekcije i mislim da smo zajedničkim snagama uspeli da prigušimo zarazu. Naravno, kao i u Kini, svakako će biti pojedinačnih slučajeva, ali to više neće biti na nivou epidemije“, naglasio je.

Upitan da li će Rusija ponovo poslati svoj tim u Srbiju u slučaju da dođe do drugog talasa epidemije, kao što to pojedini stručnjaci predviđaju, Černišov za Sputnjik kaže da su oni pripadnici vojske, te da izvršavaju naredbe, ali da je siguran da će biti na raspolaganju srpskim vlastima ako zaista za tim bude bilo potrebe.

„Analizirao sam podatke po pitanju bolesti, mislim da više neće biti ovakvih razmera epidemije i da oružane snage Srbije raspolažu dovoljnim brojem stručnjaka, kao i obučenim zdravstvenim radnicima, da su spremni da se izbore sa tim talasom na profesionalan način. A u slučaju da se pojavi potreba za našim dolaskom, mislim da ćemo se svakako odazvati“, dodao je Černišov.

Srpski lekari i vojnici dočekali Ruse sa velikim poštovanjem

Upitan kako je Srbija dočekala ruske stručnjake, Černišov je rekao da je to nemoguće opisati rečima, te je istakao da su ruski lekari i ruski vojnici tu emociju doživeli svako na svoj način.

Govoreći iz ugla ruskih lekara, Černišov je ocenio da je protivepidemiološki proces u Srbiji veoma sličan onom koji se primenjivao i u Sovjetskom Savezu — stoga su se ruski i srpski lekari sa velikom lakoćom sporazumevali, nikakvih problema nije bilo.

Međutim, kako je naveo, kada je reč o vojnicima, situacija je malo drugačija, budući da je Rusija dopremila najnovije jedinice vojne tehnike za dezinfekciju, koja se razlikuje od srpske, budući da je ona upravo namenjena za rad nad velikim objektima. Uprkos tome, Černišov je rekao da je saradnja sa pripadnicima srpske vojske išla izrazito skladno i da su se veoma dobro sporazumevali. 

Specijalne plakete u obliku ordenja na osnovu kojih je 63. padobranska brigada dobila Orden narodnog heroja
Zahvalnice ruskim stručnjacima u borbi protiv korone: Radili ste kao za svoju domovinu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Specijalne plakete u obliku ordenja na osnovu kojih je 63. padobranska brigada dobila Orden narodnog heroja

Takođe je rekao i da je sprema specijalista oružanih snaga Srbije izuzetno visoka, da su na ravnopravan način zajednički ispunjavali sve zadatke, da su se dopunjavali i da su upravo iz tog razloga uspeli skoro dva puta brže da odrade sve što su naumili.

„Najveća čast za ruske stručnjake koji su boravili u Srbiji, bila je ta što su pripadnici srpske vojske svima govorili kako je neverovatno da se oni trude da izvrše sve svoje zadatke, kao da ih rade za svoju sopstvenu otadžbinu. To su zaista neverovatne reči“, dodao je ruski general-major.

Srbija će napraviti sopstvenu tehniku za dezinfikaciju

Černišov je takođe rekao i da će Srbija do kraja godine napraviti sopstvenu tehniku za dezinfekciju koja će funkcionisati po principu ruske, kojom su dezinfikovani zdravstveni objekti u našoj zemlji.

„Znam da će do kraja godine Srbija napraviti i sopstvenu tehniku koja će funkcionisati po tom principu. Srpska vojska se oprobala na našoj vojnoj tehnici, tako da mislim da će izuzetno brzo biti u stanju da pređe na najnovije tipove koje će Srbija napraviti“, istakao je.

Černišov je naveo i da je prva takva jedinica već napravljena i da je u upotrebi. „Ispada da je Rusija, praktično, tehnički pomogla Srbiji da razvije sopstvene jedinice za dezinfekciju“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala