Naučnici: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

© Flickr / Mehmet PinarciDNK
DNK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina naučnika uverena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju korona virusom, piše londonski Gardijan.

U studiji koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod obolelih od Kovida 19 do 50 odsto utiču geni.

Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju korona virusom.

Na značaj gena ukazala je smrt od korona virusa dve sestre bliznakinje koje su prošlog meseca preminule u bolnici u Sautemptonu. One su živele zajedno i bile su u lošem zdravstvenom stanju pre infekcije. Istovremeno su obolele od Kovida 19 i nedugo potom su preminule od infekcije.

"Ove i druge smrti blizanaca od Kovida 19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vest i time proizvedu distoriziju u javnoj percepciji", upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

Genetski sklop svakog čoveka različito utiče na receptore preko kojih se korona virus vezuje za molekule naših ćelija.

Medicinski radnici unose pacijenta u vozilo hitne pomoći u Rimu - Sputnik Srbija
Belgijski stručnjaci: Otkrili smo zašto na Balkanu ima manje mrtvih od korona virusa

Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju korona virusom i opšti imuno odgovor u trenutku infekcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala