SZO: Superkompjuter pronašao potencijalni lek protiv virusa korona

© AP Photo / Eugene HoshikoKoronavirus
Koronavirus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Majncu, u kom se, između ostalog, navodi da bi lekovi koji se koriste za lečenje hepatitisa C, mogli da pomognu u borbi protiv novog virusa korona. U ovom istraživanju značajnu ulogu odigrao je i jedan od najjačih računara na svetu.

Nekoliko lekova koji su odobreni za lečenje virusne infekcije hepatitisa C, identifikovani su kao potencijalni kandidati i za lečenje kovida 19, bolesti koju uzrokuje SARS-CoV-2 virus korona.

Istraživanje je bazirani na opširnim proračunima i korišćenjem MOGON II superkompjutera na Univerzitetu Johan Gutenberg u Majncu.

Reč je o jednom od najjačih računara na svetu kojim upravljaju Univerzitet Johan Gutenberg i Institut Helmholc, takođe iz Majnca.

Alpaki lama - Sputnik Srbija
Krije li se u lami lek za kovid 19?

Njihovo istraživanje objavila je SZO, a u njemu naučnici opisuju kako su simulirali način na koji se oko 42.000 različitih supstanci navedenih u otvorenim bazama podataka vežu za određene proteine SARS-CoV-2 virusa i sprečavaju prodiranje virusa u ljudsko telo ili njegovo razmnožavanje.

Ova metoda kompjuterske simulacije poznata je kao molekularno pristajanje, koja se koristi već godinama.

Kako je ukazao Tomas Efert, autor studije i profesor sa Instituta farmacije i biomedicinskih nauka univerziteta u Majncu, ta metoda je mnogo brža i jeftinija od eksperimentisanja u laboratoriji, objavio je portal „Eurek alert“.

„Koliko je nama poznato, mi smo prvi koji smo iskoristili molekularno pristajanje na SARS-CoV-2. Fantastična je vest da smo pronašli više odobrenih lekova za hepatitis C kao obećavajuće kandidate za lečenje kovida 19“, rekao je Efert.

Koristeći MOGON II superkompjuter, tim naučnika napravio je više od 30 milijardi pojedinačnih proračuna unutar dva meseca i otkrio da spojevi iz četiri leka za hepatitis C — simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir imaju sklonost da se snažno povežu sa SARS-CoV-2 virusom i na taj način spreče infekciju.

Đina i njen suprug Viktor koji poslednjih nedelja nisu mogli da rade zbog mera koje je država preduzela protiv virusa korona, sa decom gledaju TV u Ekvadoru. - Sputnik Srbija
Naučnici upozoravaju: Još dve godine ćemo živeti sa koronom

Tome u prilog ide i činjenica što su SARS-CoV-2 i hepatitis C virusi istog tipa, odnosno takozvani jednostruki RNK virusi, pojasnio je Efert, prenose „Nezavisne“.

Ovaj tim naučnika otkrio je još jednog potencijalnog kandidata u borbi protiv virusa, a nalazi se u azijskoj biljki poznatoj kao „orlovi nokti“. Ta biljka se, inače, u Aziji već dugo vremena koristi u borbi protiv raznih bolesti.

„Naše istraživanje je sada potrebno proveriti laboratorijskim testiranjima i kliničkim studijama“, kazao je Efert i napomenuo da je metod molekularnog pristajanja već ranije uspešno upotrebljen za pronalazak aktivnih supstanci protiv MERS-CoV i SARS-CoV virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala