Srbi otpevali „Kaćušu“ koju će slušati Moskva na Dan pobede /video/

© Foto : screenshotMladi fudbaleri otpevali jednu strofu „Kaćuše“
Mladi fudbaleri otpevali jednu strofu „Kaćuše“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manifestacija „Besmrtni puk“ koja se već tradicionalno povodom Dana pobede održava u Rusiji i svetu ove godine zbog pandemije korona virusa biće održana onlajn, a svoj doprinos će dati i građani Srbije, između ostalog pevajući čuvenu „Kaćušu“.

Deca iz Kraljeva i Aleksandrovca, fudbalski klub iz Pećinaca i vojnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije otpevali su po jednu strofu poznate ruske pesme, a snimak će biti emitovan u Moskvi na Dan pobede. Projekat je koordinirala društveni aktivista Natalija Šatiljina, direktor Fabrike ruskih zvona, koja je u Srbiju došla još 1999. godine i od tada aktivno radi na jačanju srpsko-ruskih odnosa.

Šatiljina objašnjava za Sputnjik da je poziv za onlajn učešće u „Besmrtnom puku“ stigao od gradonačelnika ruskog grada Rostov Veliki Andreja Losa. Naime, fudbalski klub iz Pećinaca trebalo je da u tom gradu na Dan pobede odigra tri utakmice s ruskim domaćinima, ali je plan promenjen zbog pandemije korona virusa.

Mladi fudbaleri su zato odlučili da to nadoknade pesmom, pa su otpevali jednu strofu „Kaćuše“.

Priključio se dečji hor „Arija“ iz Kraljeva koji je snimio drugu strofu, kao i jo šnekoliko srpskih i ruskih pesama koje će takođe biti emitovane na ekranima širom Moskve za Deveti maj. Još jednu strofu „Kaćuše“ snimio je dečji hor iz Aleksandrovca, a svoj doprinos dali su i vojnici 63. padobranske brigade koji, kako kaže Šatiljina, uvek podržavaju slične akcije.

Kraljevo:

Aleksandrovac:

(Video materijal Sputnjiku ustupila Natalija Šatiljina)

Šatiljina dodaje da je „Kaćuša“ odgovor na predlog ruskog projekta koji se po sličnim zastavama dve zemlje zove „Jedna boja, jedna vera, jedna krv“.

Natalija Šatiljina je inače učestvovala i u bratimljenju gradova iz Srbije i Rusije, pa su tako zbratimljeni Rostov Veliki i Ivanjica, gde je počeo i projekat izgradnje Ruske kuće. Ova Ruskinja je aktivno učestvovala i u donošenju u Srbiju jedne od najvećih hrišćanskih svetinja, čestice Hitona Gospodnjeg. Delić odežde koju je Isus Hrist nosio na Golgoti je tokom godinu dana obišao čitav niz crkava u Srbiji, a nedavno je vraćen u Rusiju.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

► Srpski polufinalista „Puta za Jaltu“: Rusi Srbiju smatraju bratskom zemljom

► Akcija „Besmrtni puk“ ove godine onlajn

► Zašto je Sovjetski Savez promenio himnu usred rata

► Besmrtni puk Srbije poziva: Svoje profilne slike na mrežama zamenite slikama svojih predaka

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala