Saudijska Arabija zakopava „ratne sekire“: Nafta može dostići i 100 dolara

CC0 / Pixabay / Tanker na moru
Tanker na moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena nafte će dostići 100 dolara za barel u narednih 1,5 godina, izjavio je u intervjuu Si-En-Bi-Siju egipatski milijarder Nagib Saviris. Ako se uzme u obzir odluka Rijada da obustavi snižavanje cena nafte, sve izgleda moguće.

„Zaista verujem da će kroz 18 meseci nafta dostići 100 dolara“, rekao je milijarder.

Po njegovim rečima, Rusija i Saudijska Arabija su pokrenule rat cenama na naftu, kako bi potisnuli američke kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca.

Saviris je pretpostavio da su Moskva i Rijad znali da će doći do pada cena na crno zlato i da su još više pogoršale situaciju kako bi „uništile konkurenta“, a zatim sačekale rast od 50 do 60 dolara za barel.

„Verujem da je to bilo smišljeno“, rekao je on.

Saudijska Arabija zakopava „ratne sekire“

Danas je saudijska kompanija „Saudi Aramko“ objavila prodajne cene nafte za jun. Interesantno je da su popusti na prodaju crnog zlata za naredni mesec dva-tri puta manji nego za maj. Ako su Saudijci poslednjih meseci snižavali cene, vodeći neku vrstu naftnog rata, sada su počeli da je povećavaju. I to za sva tržišta, uključujući azijsko, evropsko i američko, javlja Blumberg.

Situacija na naftnom tržištu počinje da se stabilizuje. Cene postepeno rastu (32 dolara za barel), ali je sve to daleko od ranijeg nivoa. 

Ipak, odluka Saudijaca da podignu cene može postati dodatni signal za stabilizaciju tržišta energenata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala