Sakašvili će i zvanično reformisati Ukrajinu

© AP Photo / Efrem LukatskyMihail Sakašvili
Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg predsednika Gruzije i nekadašnjeg upravnika Odeske oblasti, Mihaila Sakašvilija, za šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme.

Zelenski je čestitao Sakašviliju na imenovanju.

„Iskreno čestitam Mihailu Nikolozoviču na novoj odgovornoj poziciji. Verujem da će moći da pruži podsticaj Nacionalnom savetu za reforme i pomogne u sprovođenju važnih promena u životu zemlje”, piše u čestitci Zelenskog.

Aleksandar Oljšanski imenovan je za zamenika šefa izvršnog odbora.

Iza odluke o imenovanju stoje geopolitički razlozi

Ovo imenovanje Sakašvilija prokomentarisali su i ruski zvaničnici.

Prvi zamenik predsednika Odbora za pitanja Zajednice nezavisnih država u Državnoj dumi Rusije Viktor Vodolacki smatra da iza odluke o imenovanju Sakašvilija stoje geopolitički razlozi i da ova odluka nije samostalno doneta.

„Iza imenovanja Sakašvilija stoje geopolitički razlozi. Ovakvi potezi ukrajinskog predsednika Zelenskog još jedan su pokazatelj njegove nesamostalnosti i toga da neko spolja vuče konce. Normalan lider jedne države nikada ne bi dozvolio ovo imenovanje, jer Zelenski nije glup i video je kakve je reforme Sakašvili sproveo u Gruziji dok je bio predsednik. U Gruziji se i sada skoro svaki dan održavaju različiti skupovi, sukobi opozicionih grupa.To je sve proizvod Sakašvilijevih reformi”, zaključio je Vodolacki.

On je još istakao da je ovaj potez neće doprineti uspostavljanju dobrosusedskih odnosa s Rusijom i značajno smanjuje nadu većina ukrajinskih građana da će se završiti građanski rat na jugo-istoku zemlje i da će početi kompromisan dijalog s Ruskom Federacijom, jer je Sakašvili uvek negativno govorio o Rusiji. 

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMiting pristalica Sakašvilija u Kijevu
Sakašvili će i zvanično reformisati Ukrajinu - Sputnik Srbija
Miting pristalica Sakašvilija u Kijevu

Zamenik direktora Instituta za Zajednicu nezavisnih država Vladimir Žarihin, takođe smatra da imenovanje Sakašvilija na ovu odgovornu poziciju ne predstavlja odraz volje ukrajinskog lidera Zelenskog, već je uslovljeno zahtevom Republikanske partije Sjedinjenih Američkih Država.

Kako navodi, Sakašvilija nije bilo moguće direktno uvesti u ukrajinsku Vladu, jer je bilo protivnika ne samo među predstavnicima opozicije, već i u timu samog Zelenskog. Zbog toga je, zaključuje Žarihin, za Sakašvilija osmišljena nova dužnost.

Nepoželjan u Gruziji, druga šansa u Ukrajini

Mihail Sakašvili napustio je Gruziju 2013. godine, odmah nakon inauguracije predsednika Georgija Margvelašvilija. U domovini je protiv njega pokrenuto nekoliko krivičnih predmeta, a zbog nekoliko optužbi osuđen je na zatvorsku kaznu u odsustvu.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili
Sakašvili će i zvanično reformisati Ukrajinu - Sputnik Srbija
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili

U proleće 2015. godine, tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dodelio je Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo i imenovao ga za guvernera Odeske oblasti, ali ga je već u novembru 2016. godine razrešio dužnosti, pošto ne samo da nije ispunio obećanja o razvoju regiona, već je uticao na značajno pogoršanje ekonomskih pokazatelja.

Na leto 2017. godine, Porošenko je lišio Sakašvilija ukrajinskog državljanstva i zabranio mu ulazak u zemlju.

Sakašvili se vratio u Ukrajinu prošle godine, nakon što je novi predsednik Vladimir Zelenski opozvao dekret o ukidanju njegovog državljanstva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala