Ruska naučnica poručuje: Koristite stepenice, lift najopasnije mesto da se zarazite koronom

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLift
Lift - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lift i ulaz su mesta u stambenim zgradama u kojima postoji povećana opasnost da se zarazite virusom korona, izjavila je za list „Izvestija“ doktor bioloških nauka, profesor Škole za sistemsku biologiju Univerziteta „Džordž Mejson“ (SAD) Anča Baranova.

Baranova je objasnila da je u lift mogla da uđe osoba zaražena kovidom 19. Međutim, „oblak“ ostaje u vazduhu zbog zatvorenog prostora u liftu.

„Osim toga, lift je počeo da se pomera i oblak koji je bio na vrhu, spustio se na vas i vi ste prošli kroz njega“, objasnila je ona.

Ona je savetovala da se koriste stepenice. Baranova je takođe objasnila da je sigurnije nalaziti se u velikim prostorijama, jer se virus razblažava u vazduhu.

U javnom prevozu je suprotna situacija — tamo ima malo vazduha, pa je i rizik od zaraze veći. Na ulici je opasnost mnogo manja.

„Što ne znači da je nemoguće zaraziti se na ulici. Samo je rizik mnogo manji“, zaključila je Baranova.

Pandemija virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 3,84 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 265 hiljada ljudi.

U Rusiji je do danas zabeleženo 177.160 slučajeva obolevanja od kovida 19, od čega je umrlo 1.625 ljudi, a gotovo 24 hiljade je ozdravilo.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala