Rusija: Vakcina protiv kovida 19 biće efikasna i protiv mutacija virusa

Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona SARS-CoV-2, koji izaziva infekciju kovid 19, biće efikasna čak i u slučaju mutacija virusa, a biće potrebno najmanje godinu i po dana da se ona ispita, izjavio je generalni direktor ruske biotehnološke kompanije „Biokad“ Dmitrij Morozov.

„Ne bih rekao da SARS-CoV-2 mutira tako da stari i novi virus postaju različiti. Osim toga, u pojedinim regionima virus se menja, a u pojedinim ne. Napori svih kompanija i organizacija sada su usmereni na stvaranje vakcine protiv nepromenljivih delova virusa. Čak ukoliko virus dobije dve ili tri mutacije tokom cirkulisanja, nepromenljivi delovi će ostati i vakcina će delovati protiv njega“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ruska kompanija „Biokad“ planira da predstavi na tržištu bar dve vakcine protiv kovida 19.

Generalni direktor je precizirao da će za razvoj vakcine protiv kovida 19 biti potrebno najmanje 1,5 godina.

„Ako se govori o razvoju proizvoda, onda je potrebno najmanje godina i po. Industrijska proizvodnja se uglavnom odvija paralelno sa kliničkim testiranjima. Postoje faze koje se ne mogu preskočiti — na primer, ako na miševima testiramo zaštitni efekat vakcine, treba da sačekamo 30 dana“, objasnio je on.

Morozov je dodao da bi prve serije vakcine protiv kovida 19 mogle koštati kao vakcina protiv gripa ili krpeljskog meningoencefalitisa — dakle oko 1.500 rubalja (oko 18 evra).

„Ova vakcina bi trebalo da se pojavi što pre, a sve što se tako radi, mora imati i visoku cenu, imajući u vidu da nije pokrenuta serijska proizvodnja, proizvode se male količine i tako dalje“, naglasio je on.

Na pitanje koliko će „Biokad“ koštati razvoj vakcine, Morozov je rekao da troškovi u početnoj fazi neće biti veći od 10-15 miliona dolara.

„Ta cifra se može povećavati u zavisnosti od obima kliničkih testiranja“, istakao je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala