Pompeo upozorio češkog premijera na „neprijateljski uticaj“ Kine i Rusije

© REUTERS / Andrew HarnikAmerički državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za medije
Američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je u telefonskom razgovoru sa češkim premijerom Andrejem Babišem da je Vašington zabrinut zbog „neprijateljskog uticaja“ Kine i Rusije.

„Državni sekretar ponovo je naglasio zabrinutost zbog pojačane propagande i neprijateljskog uticaja Kine i Rusije, kao i snaga koje ih podržavaju“, navodi se u saopštenju pres-službe Stejt departmenta.

Šef američke diplomatije takođe je sa češkim premijerom razgovarao o zajedničkoj borbi protiv pandemije virusa korona, trgovinskim i investicionim odnosima. Osim toga, Pompeo i Babiš su usvojili zajedničku deklaraciju o osiguravanju bezbednosti komunikacionih mreža pete generacije 5G, naglašava se u saopštenju.

Češko ministarstvo spoljnih poslova 5. maja je diplomatskim putem poslalo Rusiji notu sa predlogom za normalizaciju odnosa i rešavanje sporova. Istovremeno, češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček odbacio je optužbe da je Češka narušavala obaveze prema bilateralnim sporazumima sa Rusijom i upozorio na pokušaje mešanja u unutrašnje poslove te zemlje.

U poslednje vreme odnosi Češke i Rusije eskalirali su zbog uklanjanja spomenika ruskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu. Spomenik je uklonjen početkom aprila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala