Američki portal računa koliko bi termonuklearna bomba razorila Rusiju

© Depositphotos.com / CurraheeshutterNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki portal „Vi ar majti“ izračunao je kakva bi razaranja napravila termonuklearna bomba snage 10.000 megatona ukoliko bi bila bačena na „srce Sovjetskog Saveza“.

Na razvoju ovakvog oružja u prošlom veku radio je tvorac američke termonuklearne bombe, fizičar Edvard Teler. Portal podseća da su Sjedinjene Američke Države odustale od pravljenja oružja ovolike snage, jer ukoliko bi se bomba iskoristila, stradalo bi na milione nevinih ljudi.

Ovo oružje bilo bi moćnije i od „Car bombe“, najjačeg nuklearnog oružja ikada detoniranog.

Takođe se navodi da, ukoliko bi takvu bombu bacili na „srce Sovjetskog Saveza, smrtonosni nivo radijacije zatrovao bi ogromnu teritoriju Zapadne Evrope i, verovatno, SAD“.

„Teoretski, takvo oružje je moguće napraviti. Ali nadamo se da niko ne može skupiti tim ljudi, koji su toliko pametni, ali i glupi, da naprave ovo oružje. Na kraju krajeva, naši nuklearni arsenali su dovoljno veliki da unište svet nekoliko puta. Da li nam zaista treba jedna bomba, koja ima takve mogućnosti“, napisao je autor članka.

Ističe se da bi jedna takva bomba mogla uništiti cele države, na primer, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku ili Severnu i Južnu Koreju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala