Na Marsu tekla reka duže od 100 hiljada godina /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Pomoću snimaka površine Marsa naučnici su ranije utvrdili da je na toj planeti davno bilo puno tekuće vode. Ali sada su pronašli prve dokaze o reci koja je tekla „crvenom“ planetom duže od 100.000 godina.

Geolog Frančesko Salese i njegove kolege sa Univerziteta Utreht u Holandiji otkrili su visoku stenovitu liticu na severozapadnom rubu Marsovog udarnog kratera (bazena) Helas, koju je, čini se, izrezbario tokom vremena tok drevne reke, prenosi hrvatski „Indeks“.

Naime, kako reke teku, polažu sediment koji se nakuplja u slojevima. Litica koju su naučnici uočili na Marsu visoka je oko 200 metara, a široka 1,5 kilometara. Procenjene sedimentne stene stare su oko 3,7 milijardi godina. Da bi takav tip litice mogao da se formira na Zemlji, morala bi je isklesati reka koja teče najmanje 100.000 godina.

Salese i njegov tim pronašli su ovu liticu koristeći se satelitskim podacima s kamere Hajrajs, koja se nalazi na NASA letelici Mars Rekonisens orbiter.

„Da bi nastao depozit debljine 200 metara, potreban je konstantan protok značajne količine tekuće vode. To znači da je ova reka morala da teče tokom cele godine, što upućuje da je Mars jednom davno imao ciklus padavina sličan onome na Zemlji“, rekao je Salese.

U bazenu Helas, na južnoj hemisferi Marsa, nekada su se nalazila velika jezera, mreža reka i delta.

„Geološka područja poput ovih ključna su u potrazi za dokazima drevnog života na Marsu“, naglasio je Salese i dodao da će NASA rover Perseverans, koji bi trebalo da bude lansiran u julu ili avgustu, istražiti slične naslage stena na jednom drugom području „crvene“ planete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala