Kijev: Imamo „plan B“ za vraćanje Donbasa

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Flickr / Ukrajinska vojska na kontakt liniji u Donbasu
Ukrajinska vojska na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev namerava da povrati teritorije Donbasa koje nisu pod njegovom kontrolom do kraja ove godine, ali postoji i „plan B“ ukoliko se to ne dogodi, izjavio je šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak.

Ranije je zamenik partije „Sluga naroda“ u ukrajinskom parlamentu Aleksandar Kornijenko izjavio da očekuje da će izbori u DNR i LNR biti održani u isto vreme kada i lokalni izbori, koji su planirani za 25. oktobar.

„Do kraja godine nameravamo da učinimo sve što zavisi od nas, a intenziviranje rada trilateralne kontakt-grupe je dokaz za to. Imamo, međutim, i razrađen ’plan B‘: šta ćemo raditi ukoliko bude ovako, ili ako bude onako“, naveo je Jermak.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Zelenski obećao: Okončaću sukob u Donbasu do kraja mandata

On je naglasio da bi Kijev voleo da lokalni izbori u oktobru budu održani i na teritorijama koje nisu pod njegovom kontrolom, ali samo uz određene uslove.

„Neophodna je kontrola nad granicom, možda i zajedno s međunarodnim institucijama, potrebna je bezbednost, a tek onda izbori“, naveo je Jermak.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, nastupajući u februaru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, izjavio da namerava da u oktobru organizuje lokalne izbore na celoj ukrajinskoj teritoriji, uključujući Donjecku i Lugansku oblast.

Kontakt-grupa za Donbas ranije je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koja utvrđuje postupak stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donbasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala