Joanikije: Poštovali smo mere tokom litije

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije i sveštenstvo
Vladika Joanikije i sveštenstvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je crnogorska policija pozvala nekoliko sveštenika iz manastira Đurđevi stupovi da daju izjave u beranskom Centru bezbednosti zbog održane Đurđevdanske litije ocenivši da za to nije bilo potrebe jer su sveštenici poštovali mere ograničenja.

On je za podgorički Dan, povodom litije održane u sredu u Beranama, rekao da su sveštenici samo vršili svoju dužnost, uobičajenu za veliki verski praznik Đurđevdan kada se litija tradicionalno organizuje.

"Ovog puta sveštenici, zbog važećih mera usled novonastale epidemije, nisu organizovali litiju sa vernicima i u potpunosti su ispoštovali donete mere. Uostalom, ovo je bio jedini način da našim vernicima, kojima se neopravdano uskraćuje pravo prisustva službama u hramu, sveštenici čestitaju praznik", rekao je Joanikije.

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je u sredu predmet nakon što se u delu glavne beranske ulice određeni broj građana pridružio sveštenicima namesništva Eparhije budimljansko-nikšićke koji su predvodili Đurđevdansku litiju.

Vladika Joanikije i sveštenstvo - Sputnik Srbija
Episkop Joanikije sa sveštenstvom okadio ulice u Beranama /video/

"Službenicima Uprave policije CB Berane je dat usmeni nalog da se izuzmu svi video snimci sa sadržajem navodnog spontanog okupljanja u Beranama, da se utvrdi broj prisutnih građana, da se identifikuju lica koja su učesnici događaja i od njih se prikupe potrebna obaveštenja, te utvrdi da li je reč o organizovanom događaju i ukoliko se utvrdi da jeste od strane koga", kazali su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

Oni su dodali da je uviđaj u toku i da će o svim daljim eventualnim merama i radnjama tužilaštvo u Beranama doneti odluku nakon što se dostave informacije za čije je prikupljanje već izdat nalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala