Francuska istoričarka: Došlo vreme za novu Evropu koja uključuje i Rusiju

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Došlo je vreme da se osmisli novi koncept Evrope, zasnovane na civilizaciji koja obuhvata čitav kontinent, uključujući i Rusiju, smatra francuska istoričarka Elen Karer Dankos.

„Evropa je bila i ostaje čudesni projekat, dragocenost, prema kojoj smo, međutim, loše postupali i dozvolili da se sunovrati zbog svađa i ličnih interesa“, navela je istoričarka i sekretarka Francuske akademije nauka u intervjuu za list „Figaro“.

Prema njenim rečima, Evropa je pala kao žrtva uprošćavanja koja su dovela do toga da se sistem pojedinačnih država suprotstavi nadnacionalnom projektu koji bi zamenio države.

Pored toga, Evropa je usled Hladnog rata bila podeljena i po ideološkom principu. Sada je, smatra istoričarka, ostala i bez jednog od svojih glavnih principa – hrišćanstva.

„Došlo je vreme da se napravi novi koncept Evrope koja je zasnovana na civilizaciji koja obuhvata ceo kontinent, uključujući i Rusiju.

Pandemiju virusa korone treba posmatrati u kontekstu istorije

Govoreći o krizi povezanoj s pandemijom virusa korona Elen Karer Dankos je navela da sve ono što se sada događa čovečanstvo ne posmatra u kontekstu istorije, nego ga doživljava kao nešto neverovatno, neočekivano u sadašnjem sistemu sveopšte udobnosti.

Ona podseća na epidemije u prošlosti, kao što je, na primer, španska groznica, koja je nakon Prvog svetskog rata ubila 50 miliona ljudi. U poređenju s tim današnje cifre zvuče potpuno drugačije.

Rusi bolje razumeju istoriju od zapadnjaka

Francuska istoričarka je, pored ostalog, navela da su Rusi, kao i Evropljani dezorijentisani kada je reč o epidemiji virusa korona, ali da se od zapadnjaka razlikuju po dvama parametrima. Rusi, kao prvo, imaju izoštren osećaj za istoriju, verovatno zbog svih tragedija koje su preživeli u 20. veku.

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping pre sastanka u Kremlju - Sputnik Srbija
Kina i Rusija menjaju svet humanošću, a Evropa se ljuti

Kao drugo, oni su sačuvali i svest o smrti: „Čitava ruska književnost govori o tome. Pravoslavno hrišćanstvo očigledno polaže vaskrsenje, odnosno smrt, u osnovu vere. U Rusiji je smrt vidljiva, makar u načinu sahranjivanja. Posmrtni kovčeg ostaje otvoren do poslednjeg minuta, pokojnik ostaje do poslednjeg oproštaja“, navodi istoričarka.

Kina se pokazala u najboljem svetlu

Ona ocenjuje da se Kina u poslednje vreme takođe pokazala u najboljem svetlu, pre svega, zahvaljujući projektu „Novog puta svile“, uprkos autoritarnom političkom sistemu.

Elen Karer Dankos navodi da Evropa treba da nauči lekcije iz tog iskustva, posebno s obzirom na to da će sadašnja pandemija dovesti u pitanje dve crte današnjice: brigu samo o onome što se događa u ovom trenutku i globalizaciju koja je lišena smisla. Istoričarka predlaže Evropljanima da razmisle o tome kakvu civilizaciju žele.

Ona je podsetila da je prošle godine pariski Notr Dam zadesio požar i da se društvo se podiglo kako bi zaštitilo zdanje koje je simbolizovalo kontinuitet, ideju koja prevazilazi čoveka. Istoričarka stoga predlaže ljudima da misle o velikim idejama i o smislu života.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala