Stigao odgovor Irana Zapadu — lansiranjem satelita ne kršimo međunarodne norme

© AP Photo / Ministarstvo odbrane IranaLansirna rampa iranskog Svemirskog centra "Imam Homeini"
Lansirna rampa iranskog Svemirskog centra Imam Homeini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je Iran lansirao satelit Nur u svemir, uz pomoć raketnog nosača Kased 22. aprila, zapadne zemlje na čelu sa SAD osudile su ovaj čin i optužile Iran da ne poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Odgovor Irana glasi da ova zemlja ima pravo da postavlja satelite u svemiru.

SAD i njeni saveznici žele da sankcijama i ekonomskim pritiscima zaustave razvoj Irana, a naročito čine sve kako bi zaustavili iranski svemirski program, kaže se u saopštenju iranske ambasade u Beogradu.

Glavni cilj zapadnih sila je, prema rečima iranskih zvaničnika, potkopavanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) pod izgovorom da krši Rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN.

„Od početka primene Rezolucije 2231, 16. januara 2016. godine (realizacije JCPOA), zemlje koje su se protivile JCPOA, postavile su pitanje iranskog raketnog programa i povezale lansiranje satelita sa raketnim programom, iako je to tehnički sasvim drugačije, želeći time da stvore polugu za pritisak na Iran“, kaže se u saopštenju.

Zapadne zemlje, suprotno tekstu rezolucije, pokušavaju da prikažu da je celokupan iranski raketni program, kao i program raketnog nosača satelita u suprotnosti sa rezolucijom. Međutim, istina je da je iranski raketni program „pružio nespornu pomoć za održavanje i kontinuitet regionalne stabilnosti, stvaranjem odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti od agresije na Iran“, smatraju iranski zvaničnici.

„Međutim, rasprostranjena prodaja ofanzivnog naoružanja i municije proizvedene u zapadnim zemljama, posebno u SAD, zemljama na Bliskom istoku i pretvaranje regiona u skladište za naoružanje, jasni su primeri destabilizujuće i napete aktivnosti u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Pravnog osnova ili mehanizma kojim bi se Iranu zabranilo da sprovodi svemirske aktivnosti nema.

„Sa druge strane, svetske vojne institucije do sada su u svemiru rasporedile stotine vojnih satelita koje vojska koristi u odbrambene i civilne svrhe, pa tako ni Islamska Republika Iran nije izuzetak. Islamska Republika Iran lišena je međunarodne saradnje po pitanju lansiranja satelita u svemir i nema drugog izbora nego da se oslanja na sopstvenu moć i trenutno je među 11 država sposobnih da satelite postavi u svemir, uprkos svim ograničenjima“, navodi se u saopštenju.

Satelit Nur lansiran je u svemir sa svrhom da vrši snimanje u cilju poboljšanja odbrambenih sposobnosti Irana, a ono čemu se Islamska Republika protivi jeste postavljanje oružja, posebno naoružanja za masovno uništenje u orbitu, što dovodi do trke u naoružanju u svemiru, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala