Rusija o nafti: Pad potražnje u aprilu bio je veći nego tokom ratova

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potražnja za naftom na svetskom nivou se neće vratiti na nivo pre izbijanja pandemije, za potražnju u visini od 100 miliona barela dnevno potrebno je dosta vremena, izjavio je zamenik ministra energetike Ruske Federacije Pavel Sorokin.

Kako je objasnio, glavni zadatak je sada da se potražnja normalizuje, a to je da se potražnja digne na nivo kako bi se realizovali kupoprodajni ugovori na ovom smanjenom nivou proizvodnje koji je dogovoren na poslednjem sastanku OPEK plus.

Sorokin je takođe rekao i da nema razloga strahovati od toga da se cena nafte u potpunosti obezvredi, iako rizici nisu u potpunosti nestali.

On je naveo i da je april bio mesec bez presedana kada je reč o padu potražnje za naftom.

„Našli smo se u situaciji bez presedana, potražnja za naftom je u jednom trenutku bila manja za čak 30 miliona barela dnevno. To znači da je potražnja pala za čak 30 procenata. Takvih situacija nikada nije bilo, čak ni tokom pandemija, ratova i ekonomskih kriza“, istakao je.

Sorokin se osvrnuo i na dogovor koji je postignut na nivou zemalja-članica OPEK plus, rekavši da neće sve zemlje biti u stanju da u potpunosti realizuju stavke ovog dokumenta, samo zato što se u nekim zemljama nalaze strane kompanije koje se bave eksploatacijom „crnog zlata“.

Govoreći o američkim kompanijama, Sorokin je rekao da Rusija ne očekuje da će se proizvodnja tog energenta u SAD drastično povećati ni ukoliko cena nafte dostigne nivo od oko 45 ili 55 dolara za barel.

„Tek kada vrednost nafte dostigne cifru od 70 dolara za barel, tada će se u potpunosti povratiti nivo proizvodnje u SAD“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala