Potpuno obnovljen spomenik „Majka Otadžbina zove!“ zablistao u punom sjaju /video/

© Sputnik / Vladimir AstapkovichSpomenik "Majka-otadžbina zove!"
Spomenik Majka-otadžbina zove!  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spomenik „Majka Otadžbina zove!“ u Volgogradu u potpunosti je obnovljen, a skele sa njega su uklonjene posle dve godine od početka završnih radova.

Spomenik je delo vajara Jevgenija Vučetiča. Snimci dronom prikazuju obnovljenu skulpturu, bez skela. Ovo je bilo prvo renoviranje spomenika od njegove izgradnje 1967. Zamenjeno je svih 99 kablova od čelične žice koji su drže statuu iznutra i očišćena je prljavština i pukotine.

Planirano je da renoviranje bude završeno pre proslave 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, ali je moralo da se odgodi zbog pandemije kovid-19. Do otvaranja, spomenik se može pogledati putem internet ture za vreme ruskih državnih praznika u maju. Visok je 85 metara (279 stopa) i poznat je kao najviša statua u Evropi.

Majka Otadžbina zove - Sputnik Srbija
Gradovi rata

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Interaktivna infografika: Gradovi rata — Staljingrad

► Spomenik „Majka Otadžbina zove!“ proglašen kulturnim nasleđem Rusije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala