Poslednji dan sa policijskim časom: Skupština od 10 sati odlučuje o ukidanju vanrednog stanja

© Sputnik / Dejan SimićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Skupština Srbije razmotriće danas Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas Drugu sednicu Narodne skupštine za vreme vanrednog stanja, na kojoj će razmatrati predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada.

Poslanici će razgovarati o Predlogu zakona o važenju uredbi koje je Vlada Srbije uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Kako je objavljeno u predlogu, biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanje, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Do stupanja na snagu odgovarajućih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.

U predlogu zakona piše da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. doneti rešenja o nastavljanju sprovodjenja izbornih radnji za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

"Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovodjenja izbora ostaju na pravnoj snazi, uključujući i one koje se odnose na potpise birača o podršci odredjenoj izbornoj listi koji su overeni pre donošenja rešenja o nastavljanju izbornih radnji", stoji u predlogu Vlade.

Odluku o uvodjenju vanrednog stanja Skupština je potvrdila na sednici 29. aprila, a tog dana usvojila je i sve uredbe koje je Vlada Srbije donela u medjuvremenu.

Vanredno stanje u Srbiji zbog korona virusa proglašeno je 15. marta trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala