Patrušev: Cilj lažiranja istorije Drugog svetskog rata — umanjivanje uloge Rusije u svetu

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iskrivljeno tumačenje događaja iz Drugog svetskog rata, svojstveno zapadnim istoričarima i eliti, ima za cilj umanjivanje uloge Rusije u svetu, ali sećanje na besmrtni podvig miliona učesnika u Drugom svetskom ratu zahteva da se spreči falsifikovanje istorije, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Pobedu u tom ratu kovali su heroji — vojnici i oni koji su doprinosili pobedi iz pozadine, na čija je leđa pao glavni teret iskušenja. Stravične nesreće i patnje preživeli su zarobljenici i okupirani, oni koji su prihvatili mučeništvo, ali se nisu pokorili neprijatelju. Jedinstvo naroda povećalo je snagu našeg oružja“, napisao je Patrušev u svom članku za list „Argumenti i fakti“.

 On je dodao da je danas sve manje i manje učesnika i očevidaca događaja iz tog strašnog vremena.

„To nam diktira svetu dužnost da čuvamo ideale za koje su se borili naši očevi i dede“, istakao je ruski sekretar.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev - Sputnik Srbija
Ruski diplomata: Da nije bilo Crvene armije, Poljske ne bi bilo na karti

On je naglasio da je informativni prostor ispunjen „materijalima zapadnih istoričara sa iskrivljenom interpretacijom činjenica i drskim izmišljotinama“. U velikom broju zemalja i dalje se objavljuju studije koje skrivaju nacistička zverstva, stvarne gubitke Sovjetskog Saveza, unižavaju ulogu SSSR-a u pobedi nad nacistima, dodao je Patrušev.

„Mnogi ljudi u Japanu i drugim zemljama ne znaju ko je doneo odluku, naredio i bombardovao Hirošimu i Nagasaki. Rečeno im je da su SAD osigurale poraz nad nemačkim nacistima i japanskim militarizmom, dok bi Rusija trebalo da se pokaje, jer je izazvala Drugi svetski rat zajedno sa Nemačkom“, podseća Patrušev.

Za današnju zapadnu elitu laganje o ratu je instrument kojim se umanjuje uloga Rusije u svetu, a takođe strateška linija usmerena na uništavanje multilateralne arhitekture kolektivne bezbednosti, formirane nakon rata, rekao je ruski sekretar.

Prema rečima Patruševa, upućuju se i pozivi da se revidiraju rezultati Nirnberških procesa i da se preinači politička karta sveta.

Bitka na periferiji Budimpešte u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Evropa uporna: Od Rusije kao velikog pobednika načiniti „imperiju zla“

„Pritom, suprotstavljanje otvorenom falsifikovanju istorijskih činjenica nazivaju dezinformacijama i mešanjem u delatnost nezavisnih medija, ugnjetavanjem slobode govora u književnosti i kinematografiji“, zaključio je.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala