Nemački mediji: Pandemija je pretvorila Amerikance u drugorazrednu naciju

© AP Photo / Charles A. SmithAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona pokazala je nesposobnost američkih vlasti — korumpirana politička klasa i pohlepni preduzetnici nisu odreagovali na vreme, a stanovništvo se našlo u „rizičnoj grupi“ i postalo „drugorazredna nacija“, prenosi nemački list „Cajt“.

Kada je virus korona stigao U SAD, zemlja je već patila od „teških hroničnih bolesti“, što je kovid 19 nemilosrdno iskoristio, piše američki novinar Džordž Paker na stranicama nemačkog lista.

„Korumpirana politička klasa, skamenjena birokratija, surova ekonomija, podeljeni, odsutni narod – problemi kojima se godinama niko nije bavio. Amerikanci su navikli da žive sa tim simptomima, ali je pandemija pokazala svu njihovu ozbiljnost. Kao rezultat toga, građani SAD su shvatili da se nalaze u ’grupi povećanog rizika‘“, piše novinar.

U kriznoj situaciji trebalo je delovati brzo, racionalno i zajednički, ističe Paker. Umesto toga, SAD su se ponašale kao „Pakistan i Belorusija“, odnosno zemlje sa nerazvijenom infrastrukturom i „nekompetentnom vlasti“, dodaje on.

„Predsednika Donalda Trampa odlikuju kratkovidost, sposobnost laganja, hvalisanja i prebacivanja krivice na druge, dok su njegovi saradnici širili teorije zavere i govorili o ’čudesnom leku‘ za virus. Pojedini senatori i preduzetnici čak su mogli da zarade na tragediji“, negoduje novinar.

Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Kraj američke dominacije: Kovid 19 menja svetski poredak

Prema njegovim rečima, zbog terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra, rata u Iraku i finansijske krize 2008. godine, američko društvo suočilo se sa epidemijom u momentu snažnog nezadovoljstva političkom klasom.

„Događaji iz poslednje dve decenije napravili su veliki razdor između viših i nižih slojeva, republikanaca i demokrata, stanovnika gradova i sela, običnih građana i njihovih političkih lidera“, ocenjuje Paker.

Prema njegovim rečima, Tramp je proterao sa radnih mesta najiskusnije državne službenike i okružio se samo zastrašenim i lojalnim ljudima.

Nakon toga je sproveo poresku reformu, zbog koje su preduzetnici i bogataši postali bogatiji za milijarde dolara.

„Pandemija je pokazala da su naučnici i iskusni službenici nezamenjiv kadar. Zbog dugogodišnjih napada na državni aparat, Amerikanci sada moraju plaćati svojim životima. Postali smo drugorazredna nacija. Pandemija je pokazala da su glupost i nepravda smrtno opasni, a smrt može biti jedina alternativa solidarnosti“, zaključuje Parker.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala