Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević: Ne preporučujemo da se namerno zarazite

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredrag Kon i Darija Kisić
Predrag Kon i Darija Kisić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ne slažu se sa stavom doktora Branimira Nestorovića da je sada, kada je virus oslabio, dobar trenutak da se svi mlađi od 65 godina namerno zaraze kovidom 19.

Nestorović je rekao da virus korona danas nije isti kao onaj od pre dva meseca, da je oslabio, da već dve nedelje nema teško obolelih pacijenata, da je klinička slika lakša ili čak bez ikakvih simptoma, te da je pravi trenutak da svi sem starijih izađu i zaraze se.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da nije neistinito što je izneo profesor Nestorović, ali je navela da je on ipak uvek optimističniji od sagledavanja koje imaju epidemiolozi.

„To je mišljenje vrsnog kliničara sa njegovog aspekta, a naši pogledi su sa preventivne strane nešto drugačiji, ne različiti“, rekla je Kisićeva.

Ona je, međutim, naglasila da bi bilo potpuno neodgovorno svesno sebe dovesti u rizik kada postoje preventivne mere, jer ne znate kako će se organizam ponašati na virus.

„Verovatno da će u zdravom organizmu dobro, brzo i lako da prođe, ali to ne mora da bude tako. Koncept svesnog dolaženja u rizik i obolevanja ne možemo da prihvatimo u 20. veku“, istakla je doktorka.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da nijedan epidemiolog nikada ni u jednoj prilici ne sme da preporuči zaražavanje.

„Epidemiolog mora da spreči svaku mogućnost zaražavanja. Smatram da teoretisanje po tom pitanju nije prihvatljivo pred opštom javnošću, ali to je samo moje mišljenje. Mi kao kao stručnjaci možemo među sobom tako da pričamo, ali neko će to shvatati ozbiljno, otići zaraziti se i dobiti možda neku tešku formu i ko je onda izazvao tako nešto“, kazao je Kon.

Nestorović je ranije danas izjavio da je bio pristalica da se „puste škole i sve da se pusti, jer sad kada je virus ovako slab, momenat je da svi izađu napolje i da se inficiraju“.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICNestorović kaže da stariji sugrađani treba da se pripaze do polovine juna i da posle tog perioda virusa više neće biti.
Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević: Ne preporučujemo da se namerno zarazite - Sputnik Srbija
Nestorović kaže da stariji sugrađani treba da se pripaze do polovine juna i da posle tog perioda virusa više neće biti.

„Malo smešno zvuči, ali će svi imati blage simptome“, ocenio je Nestorović.

On je kazao da stariji sugrađani treba da se pripaze do polovine juna i da posle tog perioda virusa više neće biti.

„Stariji treba da se paze još do 15. juna, posle toga virus neće biti kod nas“, rekao je on.

Dodao je da svaka epidemija ima svoju dinamiku, da razume strah, ali da sa ovim danas oslabljenim virusom ne može biti težeg kliničkog oblika i da je zato sada vreme za popuštanje mera.

„Ja mislim da je momenat da se popušta i da se oni koji nisu bili inficirani inficiraju, jer znamo da svi koji su testirani, a zaraženi su, nemaju nikakve tegobe“, rekao je Nestorović.

On je naveo i da ne misli da će biti drugog talasa jer sada znamo virus, znamo kako se leči i jedan procenat ljudi će na zimu već biti imun.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala