Glavni američki epidemiolog: Čovek nije umešao prste u nastanak kovida 19

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korone pod mikroskopom
Virus korone pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dostupni naučni podaci o kovidu 19 ukazuju na to da je virus mutirao u prirodi bez ikakve umešanosti čoveka, rekao je glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči u intervjuu za „Nešenel džiografik“.

Prema rečima Faučija, virus je ranije mogao zaraziti samo slepe miševe, ali je kasnije evoluirao. Dostupni naučni podaci vrlo ubedljivo govore u prilog tome da se zaraza nije mogla kontrolisati veštački ili namerno, istakao je stručnjak.

„Sve što je vezano za postepenu evoluciju, jasno svedoči o tome da se ovaj virus razvio u prirodi, a zatim prevazišao prag među vrstama“, rekao je Fauči i dodao da se radi o „prirodnim mutacijama“.
Ispitivanje laboratorijskih uzoraka - Sputnik Srbija
Amerikanci prekinuli finansiranje instituta u Vuhanu: Kakva je uloga glavnog epidemiologa SAD

Američki lekar nije podržao verziju da su naučnici iz Kine otkrili virus u prirodi i doneli uzorke u laboratoriju, a da se zaraza kasnije proširila iz tog objekta zbog neke greške. Fauči je konstatovao da čak ne smatra da je potrebno ozbiljno razmatrati takvu mogućnost.

On je istovremeno istakao da je zabrinut, jer bi se na jesen i zimu u SAD mogao pojaviti novi talas virusa korona.

„Mislim da ne postoji šansa da virus prosto nestane. On će i dalje biti prisutan i ponovo će se proširiti, ukoliko to dopustimo“, upozorio je lekar.

Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je 3. maja da je virus korona nastao veštačkim putem. Kako je rekao, Vašington poseduje dokaze da se virus navodno počeo širiti iz laboratorije u kineskom Vuhanu. Kineska strana je više puta izjavljivala da su takve verzije neosnovane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala