Evropa se ujedinjuje protiv Trampa: Porez američkim IT kompanijama?

© AP Photo / Virginia MayoTastave SAD i EU ispred sedišta EU u Briselu
Tastave SAD i EU ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa bi mogla da se ujedini protiv američkog predsednika Donalda Trampa i da uvede zajednički porez na dobit digitalnih kompanija, prenosi „Si-En-Bi-Si“, pozivajući se na holandskog poslanika u Evropskom parlamentu Pola Tenga.

Prema rečima Tenga, zemlje Evropske unije razmatraju mogućnost uvođenja zajedničkog poreza na prihod digitalnih kompanija, kao što su „Gugl“ i „Fejsbuk“. Njihov prihod je teško pratiti na nacionalnom nivou, jer proizvodi koje prodaju nisu vezani za određenu zemlju. Zbog toga su mnoge slične korporacije namenski registrovane u zemljama sa niskim poreskim stopama, kao što je Irska, piše portal.

Kako se navodi, pojedine zemlje, među kojima su Francuska, Italija i Austrija, uvele su sopstvene poreze koji će stupiti na snagu naredne godine. Međutim, pokušaji uvođenja ovakvih mera na evropskom nivou za sada nisu urodili plodom. Prošlog proleća su Irska, Danska, Švedska i Finska blokirale uvođenje poreza, insistirajući da je neophodno razmotriti odluku i van EU.

Međutim, portal navodi da bi se zemlje EU sada mogle ujediniti usled kritika američkog predsednika koji je ranije više puta izjavljivao da porezi na prihod digitalnih kompanija u pojedinim zemljama imaju nedostatke. Prema njegovom mišljenju, korporacije koje su registrovane u SAD, trebalo bi da plaćaju porez na prihod za usluge u svojoj zemlji.

Zbog Trampovih izjava sprečeno je uvođenje poreza u pojedinim zemljama EU. Međutim, ukoliko do kraja 2020. godine strane ne postignu sporazum koji bi odgovarao i evropskim zemljama i Vašingtonu, porezi će stupiti na snagu, ističe se u članku.

Autor podseća da su SAD i EU tokom Trampovog mandata uspele da stupe u brojne konflikte u ekonomskoj, političkoj i odbrambenoj sferi. To razdražuje Brisel i povećava verovatnoću da će članice EU delovati zajednički kada je reč o uvođenju novog poreza, zaključuje se.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala