Crna Gora otvara plaže, ali prognoze o dolasku turista nisu vedre

© Sputnik / Varvara Gertьe / Uđi u bazu fotografijaPlaža u Crnoj Gori
Plaža u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora jedna je od zemalja za koju se strahuje da zbog velikog oslanjanja na turizam ove godine zbog pandemije može naročito biti pogođena. Turistički radnici sa kojima je Sputnjik razgovarao, naglašavaju da je najveći problem neizvjesnost — niti se može reći kada će zaista početi turistička sezona, niti ima jasno definisanih pravila.
Spinalonga - Sputnik Srbija
Zabrana odlaska na grčka ostrva do 1. juna: „Nema još ni govora o otvaranju granica“

Iako se već 18. maja otvaraju plaže, sagovornici Sputnjika iz dve budvanske turističke agencije slažu se da bez jasnih pravila za prijem gostiju turistička privreda ne može adekvatno da se pripremi za ljetnju sezonu.

Snežana Vejnović, direktorka turističke agencije „Talas M“ iz Budve, koja je u najvećoj mjeri okrenuta ka ruskom turističkom tržištu, za Sputnjik kaže da ne zna kakva će situacija biti prema Rusiji ove godine, kao i kada će se Rusija otvoriti prema svijetu i Crnoj Gori. Kako pojašnjava, trenutno ništa ne zavisi od turističkih agencija i njihovih partnera koji imaju svoje čarter-avione.

Ona dodaje da postoji spremnost i želja da se biznis pokrene i sa jedne i sa druge strane, ali da je sada na vladama kada će se granice otvoriti, kako bi se napravio funkcionalan ambijent za turizam.

Turistički radnici bez jasnih pravila za prijem gostiju

Kako naglašava, jedan od glavnih problema je trenutno što usled pandemije virusa korona nisu propisane jasne mjere, ne bi li se turistički radnici spremili da na najbolji mogući način servisiraju buduće goste.

Mapa sveta - Sputnik Srbija
Ukoliko vam je koronavirus upropastio putovanje, ovo može da bude rešenje za vas
„Prvi uslov je naravno da epidemiološka situacija bude stabilna i kod nas i na ruskom tržištu. I druga važna stvar, da mi koji se bavimo turizmom imamo jasne mjere za svakog subjekta koji je uključen u cio turistički lanac. Mi, nažalost, još uvijek nemamo jasne mjere ni u hotelijerstvu, ni u restoranima, ali ni za vodiče, prevoznike itd...Tako da tek kada te mjere budu definisane, mi kao destinacija koja je sigurna i koja će, nadam se ubrzo, biti ’korona fri‘, možemo imati neku markentinšku prednost u odnosu na ostale. I to je poruka koju treba da pošaljemo svijetu“, kaže Vejnovićeva.

Kako postići socijalnu distancu na plaži

Kada su u pitanju neke opšte prognoze za start turističke sezone u Crnoj Gori, naša sagovornica kaže da je na tom planu i dalje sve neizvjesno.

„Prvo je pesimistički plan bio jul, a sada je to optimistički — a sezona se definitivno neće desiti ni u julu. Dakle, to ne može niko da predvidi, a nije do nas i nije do naših klijenata i partnera koji žele biznis. Mi imamo rezervacije koje se ne otkazuju, ali je samo pitanje dana kada će te rezervacije da se otkažu ili pomjere za neki period kada putovanje bude dozvoljeno ili za 2021. godinu. U svakom slučaju, dugoročna predviđanja nisu optimistična“, kaže Vejnovićeva.

Krf - Sputnik Srbija
Nedoumice zbog letovanja: Hoćemo li na plažu sa maskama i uz zdravstveni pasoš?

Komentarišući potencijalnu socijalnu distancu na plažama i u kafićima, naša sagovornica još jednom ponavlja da je turističkim radnicima najveći problem to što ništa nije jasno definisano.

„Mi smo u turizmu prilično maštoviti i virtuozni. I kada bismo mi znali tačne mjere, mi bismo osmislili kako da to za našeg gosta izgleda ugodno. Tako da je najgora neizvjesnost i jasan put i mjere kako ćemo mi zaštititi i sebe i budućeg turistu“, kaže ona i dodaje da nema ništa protiv da ove sezone u fokusu bude tržište regiona.

„Vjerujem da smo u svakoj zemlji svi gladni posla koji se može realizovati. Ako se otvore pretpostavke da se može raditi u regionu, zašto da ne. Mi kao zemlja moramo adekvatno da odgovorimo budućoj tražnji. Svi smo željni biznisa, sad je do vlada kako će one da pokrenu taj biznis“, jasna je Vejnovićeva.

Bolji dani za turizam tek u avgustu

Nikola Otašević, menadžer turističke agencije „Pilon“ iz Budve, koja prevashodno sarađuje sa tržištem Ukrajine, za Sputnjik kaže da se ova sezona može najbolje opisati uzrečicom — „Bolje ranjen nego mrtav“, aludirajući da se od sezone u najboljem slučaju nešto može očekivati u avgustu i septembru.

„Ne mislim da u junu i julu išta može biti. Što se tiče nas, mi radimo ukrajinsko tržište. Veliki je broj otkazanih rezervacija od turoperatora iz Ukrajine, i puno rezervacija koje su bile za jun i jul, prebačene su za drugu polovinu avgusta i septembar. Tako da bismo bili zadovoljni kada bi mogli da odradimo avgust i septembar“, kaže Otašević.

On, međutim, smatra da bi zahtijevanje socijalne distance na plažama i u kafićima svakako predstavljalo jedan vid barikade i prepreke u realizaciji samog turističkog aranžmana.

Biometrija – prepoznavanje lica - Sputnik Srbija
Zdravstveni ili imunitetski pasoši — šta je to zapravo i čemu služi

„Gost koji će da kupi aranžman za Crnu Goru, mora proći određenu proceduru — aerodromsku i zdravstvenu, a sjutra može biti limitiran sa slobodom kretanja na plaži i u restoranu... Bojim se da će više ljudi da ostave kupovinu aranžmana za neke bolje dane, nego što će doći po svaku cijenu“, upozorava Otašević.

Kada je pak u pitanju sezona u Crnoj Gori, ukupno gledano, Otašević takođe nije pretjerani optimista.

„Ono što je nama mjerodavno, jeste da se dosta toga otkazalo i dosta se prebacuje sa tendencijom da ako i toga ne bude, da te agencije koje prodaju aranžman za Crnu Goru mogu da vrate novac koji je već uplaćen. Mislim da ćemo osjetiti dobar pad kada su u pitanju destinacije poput Ukrajine i Rusije, dok se nešto možda može očekivati od okruženja. Mi već godinama opslužujemo ukrajinsko tržište za Crnu Goru, ali, osim koliko da se preživi, ove godine nema puno ohrabrenja i nade da nešto može biti“, zaključuje Otašević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala