Bugarski predsednik: Odluka o nabavci oružja ne sme da ostane u rukama političara

Pratite nas
Bugarski predsednik Rumen Radev obratio se stanovništvu povodom Dana bugarske vojske. Šef države zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga na njihovoj profesionalnosti i posvećenosti.  

Radev je rekao da je vojska konačno krenula putem modernizacije nakon decenija tokom kojih je preživljavala eksperimente i smanjenja. On je skrenuo pažnju na činjenicu da odluka o nabavci novog naoružanja ne sme da ostane samo u rukama političara.

Nabavka novog oružja je izuzetno potrebna, ali mora se odvijati u skladu sa racionalnim i jasnim kriterijumima i procedurama i jedinstvenim pristupom svih rodova vojske. Stoga odluke o našoj nacionalnoj bezbednosti ne smeju ostati samo u rukama političara. Modernizacija je skup, složen i sveobuhvatan proces, ali je u suštini ovog procesa pre svega čovek – njegova profesionalna priprema, razvoj karijere i socijalni status“, naglasio je bugarski predsednik.

Radev je ranije više puta kritikovao kupovinu američkih aviona F-16: tender u kojem su učestvovali i italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“, predsednik je nazvao trijumfom lobiranja i obratio pažnju na činjenicu da će američki avioni koštati mnogo više nego što je vlada prvobitno bila spremna da potroši.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala