Borba za istorijsko sećanje o Drugom svetskom ratu /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slike srušenih ili izmeštenih sovjetskih spomenika u Evropi sve su brojnije kako se bliži obeležavanje 75. godišnjice Dana pobede nad fašizmom. Ne prestaju ni pokušaji Zapada da revidira taj istorijski period i stavi ga u kontekst aktuelnih političkih obračuna, čak ni u doba kada se čitav svet bori s pandemijom.

Mogu li istoričari da nadglasaju političare? Kako Rusija vodi borbu za istorijsko sećanje o Drugom svetskom ratu? Ko su joj u tome ključni saveznici? Kako će ove godine biti proslavljen Dan pobede? Ovu temu u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ analizira istoričar dr Aleksandar Životić. A kako će Rusija obeležiti ove godine Dan pobede, govori ruski društveni aktivista, predstavnica fabrike ruskih zvona Natalija Šatiljina.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Evropa uporna: Od Rusije kao velikog pobednika načiniti „imperiju zla“

► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

► „Nezamislivo“ — saveznički plan da bombarduju SSSR odmah nakon Pobede

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala