Pompeo: Spremni smo za pregovore sa Rusijom o kontroli naoružanja

© Sputnik / Ekaterina Lыzlova / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Majk Pompeo
Sergej Lavrov i Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je u toku razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom spremnost SAD za pregovore o kontroli naoružanja, čime će se „ojačati bezbednost Amerike i partnera“.
„Tokom razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova potvrdio sam da smo spremni da učestvujemo u pregovorima o kontroli naoružanja, koji će doprineti bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država i naših partnera. Nastavićemo da se zalažemo za proverene i ostvarljive mehanizme“, napisao je Pompeo u sredu na Tviteru.

​Ranije je američki Stejt Department saopštio da je Pompeo razgovarao telefonom sa Lavrovom o kontroli naoružanja i brojnih bilateralnim pitanjima, a takođe i o borbi protiv virusa korona.

Lavrov je prethodno izjavio da Moskva namerava da tokom narednih pregovora sa SAD pokrene pitanje povlačenja američkog nuklearnog oružja iz Evrope, koje je i dalje tamo uprkos obećanjima.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da što pre obnovi dijalog sa SAD o kontroli novih vrsta naoružanja van okvira Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen.

Prema ovom dokumentu strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

Pročitati još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala