Amerika: Severna Koreja gradi novu platformu za lansiranje balističkih raketa

© Kin CheungPjongjang
Pjongjang - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je stigla do završne faze u izgradnji novog objekta, koji se verovatno može koristiti za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa, navodi se u saopštenju američkog Centra za strateška i međunarodna istraživanja.

Prema infomacijama koje su objavljene na sajtu Centra, novi objekat se nalazi u južnom delu međunarodnog aerodroma u Pjongjangu. Ističe se da „postoji velika verovatnoća da je povezan sa razvojem raketnog programa u Severnoj Koreji“.

Prema mišljenju američkih stručnjaka, infrastruktura, koja se podiže na ovom objektu, ima mogućnost da lansira interkontinentalne balističke rakete „Hvason 15“, kao i sve druge poznate severnokorejske balističke rakete.

Stručnjaci su došli do takvih zaključaka na osnovu satelitskih snimaka objekta.

Severna Koreja je 2017. godine testirala interkontinetalnu balističku raketu „Hvason 15“. Procenjuje se da je domet rakete više od 12.000 kilometara, kao i da je u stanju da pogodi mete na teritoriji SAD. Pjongjang od tada nije lansirao rakete sa takvim karakteristikama kako ne bi došlo da zaoštravanja odnosa sa Vašingtonom, smatraju stručnjaci. Prošle godine zemlje nisu postigle značajan uspeh tokom pregovora. Na primer, drugi sastanak predsednika Severne Koreje i SAD, Kim Džong Una i Donalda Trampa, održan u februaru 2019. godine, završen je neuspehom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala