Američki bombarderi „vežbali bombardovanje“ u blizini ruske granice

© Royal Danish Air ForceA B-1B Lancer flies with a Danish F-16 during a training mission for Bomber Task Force Europe, May 5, 2020.
A B-1B Lancer flies with a Danish F-16 during a training mission for Bomber Task Force Europe, May 5, 2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva strateška bombardera američkog Ratnog vazduhoplovstva B-1B Lanser izvela su, nakon transatlantskog leta, vojne vežbe bombardovanja na poligonu Tapa u Estoniji, koji se nalazi na oko 100 kilometara od granice Lenjingradske oblasti, saopštio je Pentagon.

Bombarderi sa oznakama BONE11 i BONE12, koji su poleteli sa avio-baze Elsvort u Južnoj Dakoti, izveli su dvadesetčetvoročasovni let bez pauze. 

Tokom misije bombarderi su nekoliko puta dopunjavali gorivo u vazduhu iz američkih tankera, koji su leteli iz baza na Aljasci, Japanu i Okinavi.

Prema saopštenju američkog vazduhoplovstva, na području poligona Tapa navodila ih je estonska avijacija.

„Vežbe sa našim NATO saveznicima i zemljama-partnerima (na bojnom polju) doprinose povećanju izdržljivosti i funkcionalnoj usklađenosti. Strateški bombarderi doprinose stabilnosti na evropskom prostoru, šaljući jasan signal kada je reč o mogućnostima obuzdavanja bilo kog potencijalnog protivnika“, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno se ističe da takvi letovi demonstriraju američku podršku saveznicima u baltičkim zemljama, kako bi se osigurala regionalna bezbednost.

Ruta nad Evropom podrazumevala je let iznad Danske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Avioni, koji su poleteli iz avio-baze Elsvort, posle transpacifičkog leta prošli su duž ruskog Dalekog istoka, istočne obale Japana sve do Okinave, a zatim krenuli ka kontinentalnom delu SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala