Zaharova: Uklanjanje spomenika Konjevu udarac za istoriju same Češke

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu je udarac za nacionalnu istoriju Češke, smatra predstavnica za štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„To što se radi je u principu udarac. Oni to verovatno još ne shvataju, to je udarac za sopstvenu nacionalnu istoriju. Jer Konjev i Crvena armija su delovali zajedno sa Česima, bratski. I to uznemireno sećanje i apsolutno uvredljiv postupak upisani su, naravno, u istoriju same Češke“, rekla je Zaharova na Jutjub kanalu „Izolenta lajv“.

Ona je podsetila da Rusija i Češka imaju sporazume koji se tiču zaštite spomenika i grobnica sovjetskih vojnika.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema navodima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao je istražnim organima spisak lica odgovornih za uklanjanje spomenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala