Šta jede Putin, a šta gosti: Glavni kuvar otkriva kako izgledaju prijemi za Dan pobede

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin sa veteranima Drugog svetskog rata na prijemu u Kremlju
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa veteranima Drugog svetskog rata na prijemu u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svake godine na Dan pobede, 9. maja, za veterane Velikog otadžbinskog rata u Kremlju se održava svečani prijem. Ove godine će zbog pandemije virusa korona banket izostati, kao i parada, a kako takvi prijemi uopšte izgledaju, otkriva legendarni glavni kuvar Anatolij Galkin.

Galkin navodi da se banket priprema za gotovo 5.500 ljudi, pri čemu je meni u velikoj meri sličan tradicionalnoj ruskoj kuhinji, a to znači da obavezno sadrži i meso i ribu i zakusku.

Prošle godine na meniju su bila sledeća jela: salata od kamčatske krabe, sahalinske školjke s brokolijem, losos u sufleu od krompira, pile sa celerom i povrćem, a za dezert: voćni kup od jagode sa sladoledom.

„Naši veterani su već u poodmaklim godinama i zato na meniju ne sme da bude previše teške hrane. Što se tiče predsednika, za njega hranu spremaju lični kuvari odvojeno, ali naravno, predsednički meni je od istih namirnica i razlikuje se od menija za veterane po tome što sadrži i nešto toplo. Ali, predsednik do toga ni ne stigne. Zdravice, obilazak veterana, ostalih gostiju... Nikada nijedan predsednik nije za tim stolom sedeo i jeo hladno, pa toplo predjelo i sve ostalo. Tako nešto se nikad nije desilo“, kaže Galkin.

© Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev na svečanom prijemu povodom Dana pobede u Kremlju
Šta jede Putin, a šta gosti: Glavni kuvar otkriva kako izgledaju prijemi za Dan pobede - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev na svečanom prijemu povodom Dana pobede u Kremlju

Specifičnost ovog banketa je što je u toku 20-30 minuta potrebno poslužiti sve, istovremeno.

„Veliki je to posao i pripreme počinju već posle Nove godine, potom slede degustacije, dogovori. Time se predsednik naravno ne bavi, to se rešava na nivou šefova i pomoćnika u administraciji koji su zaduženi za banket“, navodi Galkin.

Dešavalo se, dodaje on, da se ponekad u hodu unose neke male izmene, ali velikih propusta nikada nije bilo.

Kuhinja je specijalno napravljena, tako da se u salu može ući sa svih strana. Svaki konobar ima svoju poziciju, svaki zna redosled iznošenja hrane, sve se to vežba i duže od mesec dana“, priča Galkin.

Kada je reč o piću, otkriva da ima i alkoholnih napitaka — to je obično flaša vina i votke po čoveku.

Ipak, treba imati u vidu uzrast i zdravstveno stanje gostiju, tako da alkoholnih napitaka uvek ostane.

„Postoje standardi, na primer, posle koje predsednikove zdravice se sipa šampanjac, ali pravilo je 9. maja — čašica votke. Služi se i belo vino, crveno, konjak, viskija na stolovima nema, ali ako neko traži — naravno da ima“, navodi glavni kuvar u Kremlju.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na svečanom prijemu u čast diplomaca vojnih akademija u Kremlju
Šta jede Putin, a šta gosti: Glavni kuvar otkriva kako izgledaju prijemi za Dan pobede - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na svečanom prijemu u čast diplomaca vojnih akademija u Kremlju

Upitan da li postoji neka hrana koja je zabranjena i koja se nikada ne nađe na predsednikovom stolu, on kaže da to zavisi od samog predsednika.

„Leonid Brežnjev je, na primer, voleo divljač, konkretno patke iz lova u Zavidovu (nacionalni park). Mihail Gorbačov to, međutim, nikad nije jeo, divljač nije podnosio, pa mu nisu ni nudili. Boris Jeljcin nije bio izbirljiv, ali nije bio ljubitelj morskih delikatesa. A Vladimir Putin — nema tu ničeg specijalnog, on voli ukusne kotlete, ovčetinu, teletinu, parče ribe. Oni su ljudi kao i mi“, rekao je Galkin.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Putin građanima: Pevajmo sa balkona na Dan pobede

Peskov: Na Dan pobede ću obavezno popiti čašicu votke i otpevati pesmu /video/

► Na Dan pobede nebo nad Moskvom osvetliće više od 12 hiljada vatrometa

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala