Šta građani moraju da znaju pre ulaska u gradski prevoz u Beogradu

© Sputnik / Nikola JoksimovićOznaka u gradskom prevozu u Beogradu
Oznaka u gradskom prevozu u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obavezne maske i rukavice, ulazak na prednja vrata, može se sedeti samo na svakom drugom sedištu, a rastojanje između onih koji stoje mora biti najmanje metar i po. To su samo neka od pravila koja će važiti prilikom vožnje gradskim prevozom u Beogradu od 8. maja.

Obnavljanjem funkcionisanja gradskog prevoza u Beogradu obeležavamo povratak života u normalu, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji za medije održanoj u beogradskom Gradskom saobraćajnom preduzeću.

Četiri faze vraćanja gradskog prevoza Beogradu

Gradski prevoz će, prema njegovim rečima, biti vraćan na ulice Beograda u četiri faze, koje će do minimuma smanjiti mogućnosti prenosa virusa u gradskom prevozu.

„U prvoj fazi se planira da gradski prevoz koriste isključio zaposleni. Posle prve faze, čije će trajanje zavisiti od rezultata koje dobijemo, prevoz će moći da koriste učenici, a u trećoj svi građani mlađi od 65 godina. Tek na kraju, gradski prevoz će moći da koriste i oni koji su najosetljiviji, stariji od 65. Verujte mi, to će brzo doći, jer ne očekujemo da će virus biti aktivan posle maja meseca“, tvrdi Kon.
© Sputnik / Nikola JoksimovićSedenje u gradskom prevozu biće dozvoljeno na svakom drugom sedištu
Šta građani moraju da znaju pre ulaska u gradski prevoz u Beogradu  - Sputnik Srbija
Sedenje u gradskom prevozu biće dozvoljeno na svakom drugom sedištu

Trenutna cirkulacija virusa je između dva i tri odsto od broja testiranih, a kada ona padne ispod jedan odsto, postojaće samo teoretska mogućnost zaraze, dodao je on.

„Situacija izlazi iz preteće i polako se normalizuje. Kada izađemo iz epidemije, barem prvog talasa, imaćemo i dalje stanje pandemije, pratićemo kako se virus ponaša i predlagaćemo dalje aktivnosti“, poručio je on.

Šta je obavezno za putnike

Mesta za sedenje i stajanje u vozilima jasno će biti obeležena.

„Centralna ventilacija u vozilima neće biti dozvoljena, a za vozače je obavezna zaštitna oprema. Oni će biti odvojeni u kabini. Naravno, pojačana je i mera dezinfekcije svih kontaktnih površina. Apelujemo na sve sugrađane koji će koristiti prevoz da poštuju mere i da imaju više razumevanja. Možda će na početku biti problema, neka malo ranije krenu na posao, jer zaista je neophodno poštovati sve ove mere da bismo se uspešno izborili sa epidemijom“, kaže doktorka Slavica Maris.

Mere će se strogo poštovati

Kako bi gradski javni prevoznik ispunio sve mere zaštite koje su preporučili epidemiolozi, obezbeđeno je 1.290 autobusa, tramvaja i trolejbusa, koji će saobraćati beogradskim ulicama, naglasio je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

On je napomenuo da će vozači i posebni redari imati ovlašćenja da zaustave vozilo ukoliko neko od građana ne poštuje mere, a uđe u prevoz. Redari će upućivati građane na slobodna mesta za sedenje i stajanje.

„Naša namera je bila da sve mere koje smo doneli i svi nalozi koje smo dali prevoznicima budu usmereni na zaštitu zdravlja putnika“, kazao je on.

Pravila u vozilima će se strogo poštovati, a gradski prevoz moći će da koriste samo građani koji imaju personalizovane karte za zaposlene.

GSP je izvršio sve neophodne pripreme za početak prevoza, kaže direktor GSP-a Radiša Momčilović. Sva vozila biće obeležena do 8. maja, a obezbeđeno je i dovoljno ljudi koji će raditi na kontroli i primeni svih preventivnih mera koje su uvedene u gradskom prevozu.

Beogradski gradski prevoz ukinut je usled epidemije virusa korona sredinom marta, a sada, kada bude vraćan u četiri faze, fluktuacija putnika biće praćena i zavisno od situacije, još stotinu vozila biće uključivano u prevoz shodno situaciji, navodi Momčilović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala