Sihronizovana akcija Nemaca s mora i kopna: Kako je pao crnogorski mornar sa „belim tovarom“

© AP Photo / Christian CharisiusNemačka policija, kokain
Nemačka policija, kokain - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ugledna nemačka televizija „NDR Ferenzin“, juče je objavila izveštaj o akciji nemačke policije i carine, koja je u lučkom gradu Hamburgu, zaplenila oko 500 kilograma kokaina na teretnom brodu „Budva“.

Ovaj izveštaj donosi nove informacije i rekonstrukciju isplaniranog scenarija krijumčarenja droge, prenosi portal In4s.

„Droga je bila sakrivena u otvoru za ljude na brodu. Policija je pronašla prazne kanistere, užad i GPS predajnik u drugom otvoru. Mornar iz Crne Gore je uhapšen“, javlja NDR.

Pozivajući se na svoje izvore – verovatno iz policije, NDR piše da je kokain pronađen u neposrednoj blizini kabine u kojoj je bio smešten crnogorski mornar, dok je u njegovoj kabini pronađen inkriminišući materijal.

„Kokain je, očigledno, trebalo da bude izbačen sa broda pre ulaska u luku. U metodi poznatoj kao ’odbacivanje‘, saučesnici brzim čamcima, potom, sakupljaju drogu na vodi. Na taj način je trebalo izbeći carinsku kontrolu u luci“.

Kokain trebalo da se „ispusti“ i u belgijskim i holandskim vodama

Međutim, prema pisanju NDR-a, nemačka carina je dobila informaciju od „strane vlade“ – ne navodeći tačno koje – o kretanju ovog broda koji je isplovio iz Brazila, pa je odlučila da, imajući u vidu principe ponašanja krijumčara, spreči „odbacivanje“, zbog čega je brod stavljen pod prismotru nekoliko dana.

„Rizik da se droga izgubi je bio prevelik“, opravdao je ovu akciju ispred hamburške carine, šef istrage Rene Mače, prenosi NDR.

© AP Photo / German CustomKokain zaplenjen u Hamburgu
Sihronizovana akcija Nemaca s mora i kopna: Kako je pao crnogorski mornar sa „belim tovarom“ - Sputnik Srbija
Kokain zaplenjen u Hamburgu

Ova sinhronizovana akcija nemačke policije i carine – sa mora i kopna je, najverovatnije, primećena od strane krijumčara, pa „odbacivanje“ droge nije moglo da se realizuje.

Carinska služba grada Hamburga je saopštila da se istražne radnje u ovom slučaju nastavljaju, te da je zaplenjena droga, po svemu sudeći, trebalo da se „ispusti“ ne samo u nemačkim vodama, već i u belgijskim i holandskim teritorijalnim vodama.

Takođe, saopšteno je da je direktno povezivanje brodske posade sa drogom, pozivajući se na ranije slučajeve – teško dokazivo, ali i da aktuelna pandemija virusa korona uopšte nije poremetila krijumčare, ističući da je prošlogodišnji rekord od zaplenjenih 10 tona kokaina, imajući u vidu ovogodišnje slučajeve prekinutih lanaca trgovine drogom – uzdrman, zaključuje se u tekstu NDR-a.

Portal in4s.net je blagovremeno preneo informaciju o zaplenjenom kokainu, kao i navode iz Uprave policije Crne Gore, da je nemačka policija obaveštena o kokainu od strane crnogorske policije, te da je cela akcija sprovedena u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Savezne Republike Nemačke i američke Agencije DEA, kojom je realizovana još jedna međunarodna policijska akcija presecanja rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Koliko je realno da je uhapšeni konobar jedini znao za pola tone kokaina?

S obzirom na činjenicu da je uhapšeni Mladen Radulović, inače rođeni brat Dragana Radulovića, šefa obezbeđenja na Aerodromu u Podgorici, na brodu „Budva“ bio zaposlen kao konobar, ostaje nejasno kako je, za sada – jedini on osumnjičen za povezanost sa drogom.

Imajući u vidu svu kompleksnost operacije krijumčarenja kokaina, kao i činjenicu da je reč o vešto isplaniranom kraku međunarodnog krijumčarenja narkotika – što su potvrdili i nemački istražni organi, vrlo je verovatno da ovaj posao nije poveren isključivo jednom konobaru sa teretnog broda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala