„Nemački Vuhan“ dokazao: Pravila prenošenja korone ne važe

© AP Photo / HERMANN J. KNIPPERTZHajnsberg
Hajnsberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta u Bonu sproveli su svojevrsni eksperiment uživo u gradu Hajnsbergu, koji važi za „nemački Vuhan“, jer je bio najteže pogođen virusom korona. Otkriveno je da se virus korona ne prenosi lako kao što se mislilo, da je 10 puta više zaraženih nego registrovanih, te da svaki peti zaraženi uopšte nema simptome.

Tim koji su predvodili profesori Hendrik Štrek i Ganter Hartman sproveo je istraživanje u kome je metodom slučajnog uzorka odabrano 600 domaćinstava, od kojih su 405 pristala da učestvuju, a sada su poznati i preliminarni rezultati.

Istraživanje je sprovedeno između 30. marta i 6. aprila, šest nedelja pošto je u ovom gradu izbila zaraza. Ispitivano je i testirano 919 učesnika.

Merenje temperature – koronavirus - Sputnik Srbija
Eksperiment uživo: Naučnici ispituju virus korona na meštanima jednog grada

Njima su rađeni testovi kako bi se pokazalo da li su zaraženi ili imaju razvijena antitela na virus korona, dok su u domaćinstvima ispitivani načini prenošenja zaraze.

Kako je utvrđeno, oko 15 odsto ispitanika bilo je zaraženo ili je preležalo virus korona.

Kada se taj rezultat sa slučajnog uzorka prenese na celu Nemačku, dolazi se do toga da je oko 1,8 miliona građana imalo virus korona, deset puta više nego što je broj zvanično registrovanih.

Budući da je u Nemačkoj preminulo 6.700 ljudi, prema računici bonskih profesora, smrtnost od kovida 19 je 0,37 odsto.

Naučnici sa Univerziteta u Bonu došli su do rezultata da 22 odsto zaraženih nema nikakav simptom obolevanja, pa su zato najopasniji, jer prenose bolest, a da to ni ne znaju.

© Sputnik / Pavel Kononov / Uđi u bazu fotografijaIspitani su uzorci 919 meštana nemačkog grada koji je bio najpogođeniji virusom
„Nemački Vuhan“ dokazao: Pravila prenošenja korone ne važe - Sputnik Srbija
Ispitani su uzorci 919 meštana nemačkog grada koji je bio najpogođeniji virusom

Kao najčešći simptom obolevanja registrovali su gubitak čula mirisa i ukusa.

Nemački naučnici naveli su da će zbog rezultata ovog istraživanja nastaviti da ispituju jedan detalj o virusu korona koji se do sada povremeno pominjao — da li najteži oblik bolesti razvijaju oni koji su uneli u sebe veću koncentraciju virusa?

Ispitivanje laboratorijskih uzoraka - Sputnik Srbija
Nemački naučnici ruše glavnu tvrdnju o virusu korona

Kako je utvrđeno ovom studijom, veliki broj težih slučajeva javio se među ljudima koji su prisustvovali karnevalu u ovom gradu, a učesnici su imali i više simptoma.

„Kako bismo ispitali da li fizička bliskost učesnika karnevala, kao i povišeno prisustvo aerosola kojim se virus prenosi zbog glasnog govora ili pevanja, dovodi i do težih oblika bolesti, počećemo dalja istraživanja sa specijalistima higijene“, rekao je Hartman.

Studija je pokazala i da su virusu podjednako podložne sve starosne kategorije stanovništva, kao i žene i muškarci.

Međutim, nemački naučnici su utvrdili da se virus korona ne prenosi tako lako kao što se mislilo.

Živi virus nije pronađen na površinama u domaćinstvima, a mali je bio i procenat prenošenja zaraze među članovima domaćinstava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala