Kina prvi put lansirala najnoviju raketu-nosač „Dugi marš 5B” /video/

© AFP 2023 / Fred DufourLansiranje rakete u Kini
Lansiranje rakete u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je danas prvi put lansirala svoju najnoviju raketu-nosač „Čanžen 5B” („Dugi marš 5B”) sa prototipom svemirskog broda nove generacije, piše u saopštenju Kineskog programa lansiranja.

Raketa je lansirana u 18 časova po lokalnom vremenu (12 po srednjoevropskom) sa lansirne rampe LC-101 kosmodroma „Vengčan“ na ostrvu Hajnan. Nakon 8 minuta i 15 sekundi leta, misija je proglašena uspešnom.

Ova misija je značajna po tome što ne samo da označava prvo lansiranje najnovije rakete-nosača „Dugi marš 5B“, već i prvo probno lansiranje prototipa novog svemirskog broda sa posadom, jer je planirano da u budućnosti prevozi astronaute u orbitu, ali probni let je obavljen bez pilota.

Takođe, planirano je da raketa-nosač „Čanžen 5B“ bude korišćena za prevoz modula do kineske svemirske stanice koja se nalazi na Mesečevoj orbiti.

Kina već ima svemirske brodove „Šenžou“ (Sveti brod), ali novi brodovi biće veći i moći će da prevezu ne tri, već do šest „tajkonauta“ (kin. kosmonauti).

Od 2003. godine, Kina je lansirala šest letelica „Šenžou“ i dva modula „Tjangong“, a u orbiti je boravilo 11 kineskih astronauta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala