Češka pozvala Rusiju da počnu konsultacije o normalizaciji odnosa

© Depositphotos.com / Jag_czPrag
Prag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Češke obratilo se ruskom spoljnopolitičkom resoru sa predlogom da se razmotre nesuglasice u bilateralnim odnosima, između ostalog o sporu oko demontaže spomenika maršalu Sovjetskog Saveza Ivanu Konjevu.
Šef češke diplomatije Tomaš Teršček je u obraćanju poslanicima saopštio o predlogu Praga koji je upućen Moskvi.

Predstavnici opozicionih partija predložili su poslanicima da se razmotri saradnja Moskve i Praga, kao i da se osude pokušaje „mešanja“ Rusije u unutrašnje stvari Češke. Prema rečima lidera partije TOR 09 Marketija Pekarskog-Adamskog, Vlada za sada nije dala svoje mišljenje povodom „ruske diplomatske i obaveštajne agresije“, zato parlament treba da preuzme inicijativu. Ipak, većina poslanika je glasala protiv ovog predloga.

„Politizacija ovih tema može biti kontraproduktivna. Molim vas, dajte prostor diplomatiji“, usprotivio se šef diplomatije.

Kako je naglasio ministar, obraćanje u formatu note sa predlogom da se počnu konsultacije predložila je Rusija prvi put od potpisivanja 1993. godine Sporazuma o saradnji i prijateljskim odnosima. 

Osim toga, opozicija je takođe saopštila da namerava da traži smenu lidera komunista Vojteha Filipa sa mesta zamenika predsednika parlamenta jer je nazvao fašistima praške poslanike koji su podigli spomenik vlasovcima.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema navodima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao je istražnim organima spisak lica odgovornih za uklanjanje spomenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala