Zdravstveni ili imunitetski pasoši — šta je to zapravo i čemu služi

CC0 / Piksabej / Biometrija – prepoznavanje lica
Biometrija – prepoznavanje lica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti u Velikoj Britaniji u pregovaraju sa tehnološkim kompanijama o izradi „zdravstvenih pasoša“, koji će putem testiranja na virus korona i tehnologije prepoznavanja lica stanovništvu te zemlje omogućiti bezbedan povratak na radna mesta.
Krf - Sputnik Srbija
Nedoumice zbog letovanja: Hoćemo li na plažu sa maskama i uz zdravstveni pasoš?

Kako navodi londonski „Gardijan“, biometrija lica mogla bi biti korišćena radi obezbeđivanja ličnog digitalnog sertifikata — nazivanog i „imunitetskim pasošem“ — radi ublažavanja uticaja koji na rad privrede ima obavezno fizičko distanciranje, preventivna mera koja će ostati na snazi i posle najtežih restrikcija uvedenih zbog pandemije kovida 19.

Britanska firma „Onfido“, specijalizovana za proveru identiteta primenom biometrije lica, vladi je već izložila detaljne planove i učestvuje u nizu razgovora o rešenju za čitavu zemlju, a njeni predlozi mogli bi biti sprovedeni u delo u roku od nekoliko meseci, piše list, prenosi Tanjug.

„Gardijan“ navodi da bi kompanija u ovu svrhu mogla da primeni testiranje na antitela, što dokazuje da li je neko već preležao virus, odnosno testiranje na antigene, što je indikator trenutnog prisustva infekcija u organizmu.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala